Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Miranda Baars (links) en Astrid Doedens zetten zich in voor Amazing. (Foto genomen voor &#39;coronatijd&#39;.)</p>

• Miranda Baars (links) en Astrid Doedens zetten zich in voor Amazing. (Foto genomen voor 'coronatijd'.)

(Foto: André Bijl)

Project Amazing start met Kiddzclub

  •   keer gelezen

VIANEN • Project Amazing in Vianen gaat deze herfst van start met een Kiddzclub. Eens in de twee weken kunnen kinderen met een beperking in de leeftijd van zes tot twaalf jaar voor een gezellige avond terecht in het gebouw van de BOM.


“Er bestaat veel behoefte aan”, weten Astrid Doedens (53) en Miranda Baars (46) uit ervaring. “We zijn door diverse mensen benaderd of we naast de jongerengroep ook met een kinderclub willen beginnen. Ook tijdens het vragenuurtje in de de bibliotheek werden we daar meerdere keren op aangesproken.” 

Samen met Diana Wagenaar (49) trekken Astrid en Miranda als vrijwilligers de kar bij Project Amazing. Alle drie hebben ze een kind met beperking en alle drie raakten ze betrokken bij het project, nadat een soortgelijk initiatief in De Prenter stopte. 

“Amazing richt zich op een kwetsbare doelgroep: jongeren en kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking, zoals autisme, ADHD of het Syndroom van Down.”

Vaste groep
Sinds een paar jaar vinden vrijwilligers en jongeren een gastvrij onthaal in het BOM-gebouw aan de Langeweg 6B, naast het complex van v.v. Brederodes. Daar komen de jongeren om de twee weken samen.

“We hebben een vaste groep van ongeveer dertien jongeren, daarnaast is er een aantal dat onregelmatig komt. Ze komen uit Vianen en omgeving en variëren in leeftijd van dertien tot veertig jaar. Het leeftijdsverschil speelt nauwelijks een rol, omdat ze ongeveer hetzelfde niveau hebben. De ene week staat de Chillclub op het programma met chips en limonade, de tweede zaterdag organiseren we een Chillkroegavond met hapjes, snacks, fris en alcoholvrij bier. Eerst gingen we naar een echt café, maar daar voelden de meeste jongeren zich niet op hun gemak. Vandaar dat we de ‘kroegavond’ nu in ons eigen clubgebouw houden.” 

Die aanpak is typerend voor Amazing. 

“We kijken wat aanslaat. We proberen nieuwe dingen uit en nemen een paar maanden de tijd om te kijken of het bevalt. Als iets niet werkt, schrappen we dat weer.” 

Zo is een concept ontstaan waar de jongeren zich prettig bij voelen. 

“Ze spelen met hun PlayStation, draaien muziek, sjoelen, tafeltennissen, darten, knutselen of zijn actief achter de voetbaltafel. We hebben er geen omkijken naar, ze vermaken zich uitstekend. Daarnaast organiseren we knutselmiddagen en onlangs hadden we een spelletjesmiddag die werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. De jongeren genoten, ze waren niet naar huis te krijgen.”

Meer avonden
Het project slaat zo aan dat het aantal avonden is opgevoerd.

“Eerst kwamen we eens per maand samen, nu om de twee weken. De jongeren hebben niet zoveel sociale contacten. Ze kijken uit naar onze avonden en strepen op de kalender aan wanneer ze weer mogen. Amazing voorziet in hun behoefte. Ze hebben een eigen appgroep en zoeken elkaar ook op buiten de normale avonden. De sfeer is uitstekend. Nieuwkomers worden direct in de groep opgenomen.” 

Daar komt bij dat de locatie aan de Langeweg ideaal is. 

“Het terrein ligt afgelegen, dus ze kunnen zich uitleven. ‘s Zomers voetballen we of zitten we te kletsen rond de vuurkorf, ‘s winters maken we een sneeuwpop of houden een sneeuwballengevecht. We hebben allerlei plannen voor de toekomst. Jammer genoeg beperkt ‘corona’ ons in onze mogelijkheden. Zo waren we van plan om naar het Geofort of de GlowGolf te gaan. Ook onze open dagen gingen niet door.”

Ouders
Naast de jongerenavonden zijn er contactmomenten voor ouders ontstaan.

“Moeders die hun kinderen brachten, bleven even ‘hangen’ en dronken een kopje koffie. Inmiddels hebben we een ‘hok vol’. “Er ontstaan gesprekken, we wisselen ervaringen uit en steken elkaar een hart onder de riem. Soms hoor je heftige verhalen. Het zijn avonden met een lach en een traan. Eerst waren er alleen moeders en noemden we het Amazing Moms. Nu er ook vaders komen, heet het Amazing Parents. Deze ontmoetingen worden tegelijk met de jongerenavonden gehouden, van 20:30-22:30 uur.” 

Eerder op de zaterdagavond van 18:30-20:00 uur staat de Kiddzclub op het programma. “We gaan gezellig knutselen of doen een spelletje. We zien wel wat ze leuk vinden.”

Deelname aan de kinder- en jongerenavonden kost twee euro per persoon. Opgave: info@projectamazing.nl. Meer informatie is te vinden op: www.projectamazing.nl.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier