Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Aangeleverd

Geschiedenisboek over Herwijnse boer genomineerd voor Libris-prijs

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Het boek ‘De hoeve en het hart’ van Enny de Bruijn is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.  Het boek gaat over de briefwisseling tussen de Herwijnse boer Arien van Rijckhuijsen (1671-1750) en zijn in Leiden wonende zoon Gijsbert. De Libris-prijs wordt zondag 25 oktober uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer. 


“De gedachten van boeren uit vroege eeuwen zijn maar al te vaak in de wind verwaaid”, schrijft uitgever Prometheus. “Ze hebben generatie na generatie hun akkers geploegd, hun koeien gemolken en hun kinderen opgevoed, maar ze hebben meestal geen blijvende sporen nagelaten in boeken of brieven.” De familie Van Rijckhuijsen was in dat opzicht een zeldzame uitzondering.

Enny de Bruijn beschrijft beeldend en liefdevol hoe deze boeren uit het rivierengebied dijken hebben onderhouden en paarden gefokt, hoe ze conflicten hebben opgelost, huwelijken gesloten, verhalen verteld en kinderen opgevoed.
“Dankzij hun verhalen kunnen we een blik werpen op een onbekende plattelandscultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere, Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken.”

Enny de Bruijn (1968) is historisch onderzoeker, journalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands en promoveerde op een biografie van Jacob Revius. Daarnaast publiceert ze over zeventiende-eeuwse literatuur, over de biografie en over de lokale impact van de zestiende-eeuwse Reformatie in Nederland. Ze werkt parttime als redacteur bij het Reformatorisch Dagblad.

Naast het boek van Enny de Bruijn zijn vier andere schrijvers genomineerd: Mar Oomen (’Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars’), Pieter van Os (’Liever dier dan mens’), Angelie Sens (’De kolonieman, Johannes van den Bosch 1780-1844 - volksverheffer in naam van de koning’) en Eva Vriend (’Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’)

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier