Logo hetkontakt.nl/leerdam

Lessen over afleiding in het verkeer van start op Meester Vos in Hagestein

  •   keer gelezen

HAGESTEIN • Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is dinsdag 13 oktober van start gegaan op basisschool Meester Vos in Hagestein.


Zo’n 20 leerlingen deden mee aan dit lesprogramma dat in opdracht van de provincie Utrecht gegeven wordt aan groepen 7 en 8 van de basisschool en aan brugklassen. Daarnaast zijn bepaalde leermiddelen van dit programma ook buiten schoolverband beschikbaar zodat ook de omgeving van de leerlingen bereikt kan worden.

In de lessen ervaren leerlingen dat ze echt geen twee dingen tegelijk kunnen doen, omdat de aandacht maar op één ding gericht kan zijn. Die ervaring vindt vervolgens zijn toepassing op de virtuele fietssimulator; fietsen en een mobiel telefoongebruik gaan inderdaad niet samen. Door middel van het samen maken en instuderen van een rap in het schoollokaal wordt deze ervaring nog eens opgeslagen in het geheugen van de leerlingen.

Afleiding in het verkeer
Sociale media gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet adequaat kan reageren op onverwachte situaties.

Vanaf 1 juli 2019 is het voor fietsers wettelijk verboden om een mobiele telefoon in de hand te houden tijdens het fietsen. 

De jongeren van nu zijn opgegroeid met de smartphone en zijn de automobilisten van straks. Daarom is het extra belangrijk hen nu vast deze norm mee te geven. Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is hier door Traffic Skills speciaal voor ontwikkeld en past bij de landelijke MONO-campagne.

Verkeerseducatie in de provincie Utrecht
Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. De provincie zet zich in om de situatie op de Utrechtse wegen zo veilig mogelijk te houden. Dit dit wordt gedaan door de wegen duurzaam veilig in te richten en door te investeren in educatie en verandering van gedrag.

De provincie biedt een breed programma verkeerseducatie aan voor onder meer 0- tot 15-jarigen, jonge bestuurders en ouderen. De provincie werkt daarbij samen met gemeenten, scholen en aanbieders van educatieve producten.Er wordt met name gekozen voor producten die in alle gemeenten kunnen worden toegepast. 

Daarnaast kunnen gemeenten ook educatieve producten aanvragen die aansluiten bij specifieke lokale thema’s.

Meedoen?
Basisscholen en middelbare scholen in de provincie Utrecht die ook graag deze lessen over afleiding in het verkeer aan hun leerlingen willen geven, kunnen contact opnemen met Josian Weegenaar van Traffic Skills: Josianw@gmail.com, 06-44123629.

Ook gemeenten, winkelcentra en sportclubs kunnen contact opnemen met Traffic Skills als zij de lessen willen geven.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier