Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De 8-jarige Kees knipt het lintje door.</p>

• De 8-jarige Kees knipt het lintje door.

(Foto: Mimi van Rossem)

Campus Noord in Leerdam feestelijk geopend

  •   keer gelezen

LEERDAM • Drie scholen uit de wijk Noord, te weten de CBS koningin Wilhelmina, de Floris Radewijnsz SKOR, OBS de Sterrenkijker en de SKCN Stichting Kinderopvang Centraal Nederland kunnen sinds vorige week terecht in de Campus Noord.


Campus Noord bestaat uit een makerslab, een muziekstudio en een kookstudio. Leerlingen krijgen tijdens de lesuren kansen hun talenten op het gebied van techniek, muziek en koken te ontdekken èn te ontwikkelen. 

De Campus is gevestigd in een vleugel van de Sterrenkijker die voor dit doel is vernieuwd en ingericht. Behalve het koken, dat gebeurt in de Florisschool. De materialen die in de lokalen aanwezig zijn, zijn zo uitgekozen dat de leerlingen zonder hulp aan de slag kunnen. 

Zelf ontdekken
Thea van Ewijk, directeur Florisschool legt uit: “Het is een gezamenlijk project van de drie scholen in de Noordhoek en het SKCN. De bedoeling is dat leerlingen zelf ontdekken wat hun mogelijkheden zijn. Zo kunnen zij iets bouwen van grove en fijne K’NEX bouwstenen of technisch Lego. De kinderen leren spelenderwijs wat ze ermee kunnen, hoe het rijdt en, als het bouwwerk klaar is, hoe ermee te spelen.”

De 8-jarige Kees, die ook als openingshandeling het lintje mocht doorknippen, laat samen met zijn klasgenootje Tim zijn eerste bouwwerk zien. Aan een touw trekken zij een open wagentje voort. Beide jongens bedachten al snel dat als zij een motortje met batterijen erin bouwen ze dan alleen nog maar een knopje hoeven in te drukken en het wagentje rijdt. En dit lukte wondersnel. 

Dat techniek niet alleen voor jongens een uitdaging is bewijst de 10-jarige Lauren. Zij is er maar wat trots op dat wat zij tijdens de opening maakt ook echt werkte: “Ik zou dit wel iedere dag willen doen.” “En daar gaat het nu juist om”, merkte Lonetta Pieter van de Sterrenkijker op. “Kinderen zelf laten ontdekken wat mogelijk is.”

Samenwerking
De Campus Noord is mede mogelijk gemaakt door de gemeente. Lonetta: “Fijn dat de gemeente ons deze kans heeft gegeven. De gemeente verwacht dat wij door samenwerking op het Eiland het aanbod voor de kinderen goed regelen. Ook kunnen we door dit project van elkaar leren en ideeën uitwisselen.”

Jules Verbaas van de Wilhelminaschool licht verder toe: “Dit is een mooie samenwerking. Eigenlijk ook uniek dat een protestantse, een christelijke en katholieke school samenwerken. De vierde partij is de naschoolse opvang van de SKCN. Maar het is ook een project dat zich moet ontwikkelen en dat kost even tijd. Net als de voorbereiding want we zijn vorig jaar al met elkaar in gesprek gegaan om dit te realiseren. We zouden eigenlijk in april al gestart zijn, maar door corona is het uitgesteld naar nu.” 

Niet alleen binnen kunnen leerlingen op ontdekking naar hun talent. Ook is er buiten genoeg ruimte om bijvoorbeeld te leren hoe je oude fietsen, of ander grotere spullen opknapt. 

Voor de muzieklessen wordt samengewerkt met Stichting SamenDoen Leerdam.

door Mimi van Rossem

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier