Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Het echtpaar de Jong geniet zichtbaar van deze speciale dag.
• Het echtpaar de Jong geniet zichtbaar van deze speciale dag.

Hospice Lingesteyn in Leerdam staat stil bij 10-jarig jubileum

  •   keer gelezen

LEERDAM • Ruim een decennium biedt Rivas Zorggroep in Hospice Lingesteyn in Leerdam liefdevolle en warme zorg voor bewoners in de laatste levensfase. 10 oktober 2020, op de dag van de palliatieve zorg, wordt stil gestaan bij deze tien jaar aan hospicezorg.


Een dag met een zilveren rand, vindt José Witte, locatieleider van het hospice. “In het hospice kom je namelijk niet om beter te worden. Wij ontvangen hier mensen die korter dan drie maanden te leven hebben. Dan gaat het niet meer om dagen toevoegen aan het leven, maar leven toevoegen aan dagen.”

José: “Onze zorg is gericht op het zoveel mogelijk bieden van comfort en bewoners pijnvrij te houden. Elke bewoner krijgt 24 uur per dag, zeven dagen per week individuele zorg. Een vast team van gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen en geestelijk verzorgenden is er voor ondersteunende zorg en begeleiding. De zorg is kleinschalig en persoonlijk, want de wensen van bewoners zijn leidend: alles mag en kan, niets moet.”

Verpleegkundige Majorie van Zanten werkt bijna tien jaar op Lingesteyn en beaamt dit: “Het hospice is een laatste thuis. Als iemand zich een uur wilt terugtrekken, dan kan dat ook. Wij staan op de achtergrond. We komen als de cliënt of familie ons nodig heeft. Samen met het hele team zorgen we ervoor dat wij de perfecte dag kunnen creëren voor onze cliënten. Elke dag opnieuw.”

Een perfecte dag
Éen van de cliënten voor wie de zorgverleners een perfecte dag creëerden, is meneer de Jong.

“Hij is een enorme liefhebber van oldtimers, tractoren en vrachtwagens”, vertelt zijn vrouw. “Toen vrienden met vijf ouderwetste trekkers opeens op de parkeerplaats van Lingesteyn stonden, kon hij zijn geluk niet op. Met bed en al gingen we naar beneden om te kijken.”

Er staat een digitaal fotolijstje tegenover het bed van meneer de Jong. “Elke dag komen de foto’s van die dag even langs. We genieten er elke keer weer van”, vertelt mevrouw de Jong, terwijl meneer de Jong tevreden zijn duim opsteekt.

Veilige zorg in onzekere tijden
Ook het hospice krijgt te maken met strikte veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Daarbij gaan veiligheid en menswaardige zorg hand in hand.

Locatieleider José Witte: “Juist richting overlijden wil je familie en naasten zo dicht mogelijk bij je houden. Daarom is bezoek áltijd mogelijk. Waar het nodig is, zetten we extra beschermende maatregelen in. Bijvoorbeeld minder bezoekers in het appartement tegelijkertijd.”

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier