Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Aangeleverd

21.900 inwoners Vijfheerenlanden ontvangen brief over Donorregister

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Vijfheerenlanden die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 7 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 21.900 inwoners van Vijfheerenlanden.


Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Wie geen keuze maakt, komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Brieven
Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 7 november. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

Uitleg bij bibliotheken
Wie hulp nodig heeft bij het invullen, kan binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. Hier krijg je uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

In Vijfheerenlanden
Tot 1 oktober 2020 vulde 51,9% van de inwoners van Vijfheerenlanden vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 45,1% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 43,0% wil geen orgaandonor worden en 11,9% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Voor meer informatie: www.hoewerktorgaandonatie.nl.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier