Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Kees Broekhof, Mar-Jan van Galen (teamleider Helicon MBO Geldermalsen).</p>

• Kees Broekhof, Mar-Jan van Galen (teamleider Helicon MBO Geldermalsen).

Meer lees- en leerplezier in de klas

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • Taalexpert Kees Broekhof gaf donderdag 1 oktober een lezing voor docenten op Helicon MBO Geldermalsen waarin hij de vertelde waarom lezen zo belangrijk is en hoe je als docent lezen vakoverstijgend in kunt zetten op het MBO. 


Helicon MBO Geldermalsen wil taalontwikkeling bij studenten stimuleren door hen meer leesplezier bij te brengen. In samenwerking met Bibliotheek Rivierenland wordt het project ‘De Proeftuin’ geïntegreerd in de eerste klas van de opleiding Dier.

Meer lezen, beter in taal
Tijdens de presentatie van Kees Broefhof aan Helicon docenten kwam duidelijk naar voren dat wie meer leest, beter is in taal.

Met concrete voorbeelden uit onderzoek en boeken illustreerde Broefhof het effect van lezen voor het plezier op de ontwikkeling van woordenschat en begrijpend lezen. Ook ging hij in op het hardnekkige vooroordeel dat vmbo- en mbo-studenten helemaal niet van lezen zouden houden. 

Investeren in leesplezier is niet alleen hard nodig; het is ook haalbaar en het loont voor de school, de docenten en de leerlingen, betoogt hij.

De Proeftuin
De Proeftuin, een project van Bibliotheek Rivierenland, stimuleert taalontwikkeling bij mbo-studenten. De Bibliotheek selecteerde Helicon MBO Geldermalsen als enige MBO-school in regio Rivierenland om dit project te integreren omdat Helicon veel aandacht besteed aan lezen.

Leescoach Adrie Vroon van de Bibliotheek voerde bij eerstejaars Helicon Dier-studenten een 0-meting uit wat betreft lezen en hun leesplezier. 

Vroon: “Studenten geven zelf al aan dat ze bepaald boek willen lezen, geweldig om te zien!.”

Aan het einde van de Proeftuinperiode wordt de meting herhaald zodat zichtbaar wordt of het leesplezier bij de studenten ook daadwerkelijk is toegenomen. 

Verhalenwedstrijd
Helicon stelt een leesplan op welke wordt geïntegreerd in het reguliere schoolprogramma. Voor het project wordt op school een stimulerende leesplek ingericht en zal onder andere een verhalenwedstrijd worden uitgezet waarbij studenten individueel aan de slag gaan met een eigen verhaal.

De wedstrijd is tevens een manier om de studenten voor te bereiden op hun examens, gesprekken voeren, lezen en schrijven.

Kees Broekhof
Kees Broekhof werkt als taalexpert voor Sardes en heeft een lange staat van dienst op het gebied van taal en leesbevordering. Hij kent de werkpraktijk van scholen en bibliotheken en is als adviseur, ontwikkelaar en trainer betrokken geweest bij landelijke taalprogramma’s voor alle leeftijdsgroepen.

Kees is auteur van meer dan honderd onderwijspublicaties.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier