Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF

West Betuwe: 280 inwoners besmet met coronavirus

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • In de gemeente West Betuwe zijn eind september in totaal 280 inwoners besmet het met coronavirus. Dat cijfer maakte burgemeester Servaas Stoop dinsdag bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering.


De laatste dagen neemt ook in deze Gelderse gemeente het aantal besmettingen toe. Toch is het aantal nog relatief laag. Er zijn op dit moment echter nog geen openbare brandhaarden. 

Ook in het gebied van Veiligheidsregio Gelderland Zuid was er de afgelopen periode sprake van een 'relatief' rustig beeld. "Er waren geen grote excessen. Wel is het de afgelopen maanden drukker geworden in onze samenleving. De cijfers van het aantal besmettingen in Gelderland-Zuid laten gelukkig (nog) een beheersbaar beeld zien, zeker als we dit afzetten tegen bijvoorbeeld de landelijke cijvers en die van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland." 

Toch is er wel degelijk een stijging waarneembaar in het aantal geteste personen in de regio. Het gaat in de meeste gevallen om jongeren. 

Faillissementen
Corona heeft in de gemeente West Betuwe nog niet geleid tot een groot aantal faillissementen. Er is in de eerste twee kwartalen slechts een lichte stijging ten opzichte van 2019.

Vorig jaar gingen vier bedrijven failliet in de eerste twee kwartalen, in dezelfde periode in 2020 zijn dat er zeven.

In totaal 677 zelfstandigen in West Betuwe hebben gebruik gemaakt van Tozo-1 (het eerste hulppakket) en tot 8 september 140 zelfstandigen van Tozo-2 (tweede hulppakket). Er zijn bij de gemeente geen signalen binnen gekomen van winkeliers die door corona in de problemen zijn gekomen. "Ook van andere ondernemers hebben we dit soort signalen niet ontvangen. Wel zien we dat veel ondernemers hun bedrijfsvoering aanpassen en zoeken naar andere mogelijkheden om inkomsten te genereren."

Hulpvragen
Overigens is het feit dat er geen signalen binnen zijn gekomen volgens de gemeente nog geen garantie dat er geen problemen zijn. "We proberen daarom de bedrijven die gebruik maken van de steunmaatregelen persoonlijk te benaderen om te kijken of er nog een hulpvraag is."

De gemeente West Betuwe heeft allerlei maatregelen getroffen om ondernemers een steuntje in de rug te geven. Het gaat bijvoorbeeld om het verruimen van regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten en het extra onder de aandacht brengen van de mogelijkheden tot uitstel van betalen bij de BSR (Belastingsamenwerking Rivierenland). Ook werden de venstertijden van winkelstraten verruimd, evenals de mogelijkheden tot nachtelijke bevoorrading. De heffing van de toeristenbelasting 2019 werd uitgesteld en ook werd coulant omgegaan met de verruiming van terrassen. 

Horeca
In de horeca wordt niet overal even goed omgegaan met het naleven van maatregelen.  "In West Betuwe leidt dit (nog) niet tot knelpunten", aldus de raadsbrief. "De terrassen zijn redelijk gemakkelijk en snel te controleren, waarmee een overtreding dus snel is geconstateerd. Wanneer de mensen, door bijvoorbeeld het minder lekkere weer, zich naar binnen begeven is deze controle minder makkelijk uit te voeren."

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2