Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Mari Hanegraaf met lintje.
• Mari Hanegraaf met lintje. (Foto: Aangeleverd)

Koninklijke onderscheiding voor gedreven restaurateur Mari Hanegraaf

  •   keer gelezen

ACQUOY • Restaurateur Mari Hanegraaf uit Acquoy ontving maandag tijdens werkzaamheden in kasteel De Haar in Utrecht een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nasau. Het bijhorende lintje werd uitgereikt door burgemeester Servaas Stoop. 


Hanegraaf kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet bij diverse restauraties, zoals kasteel De Haar in Utrecht. Hij heeft zich daar meer dan 20 jaar met hart en ziel voor ingezet. Dit ‘sprookjeskasteel’ van architect Cuypers was hard toe aan een opknapbeurt. Bijna ieder onderdeel is de afgelopen twee decennia wel aan de beurt geweest. De funderingen, bruggen, poorten, kademuren, het park en de tuin, Châtelet, kapel, stallencomplex en natuurlijk het exterieur en interieur van het Kasteel zelf. 

Inventiviteit
"Een dergelijke omvangrijke en complexe restauratie vraagt om inventiviteit, restauratiekennis en heel veel samenwerking", zei burgemeester Stoop. "U bezit deze kwaliteiten volop en was daarom voor deze klus de juiste man op de juiste plaats. U combineerde dit bovendien met enorme drive.....Dankzij uw kritische blik, dankzij uw manier van werken – met veel humor en teamgeest - en uw bijzondere kennis en ervaring met restauraties, in grote mate hebben bijgedragen aan een unieke en hoogwaardige restauratie van het grootste kasteel van Nederland."

'Geen inspanning teveel'
Stoop herhaalde de lovende woorden van Anetta de Jong, directeur-bestuurder van het kasteel: “Geen inspanning was Mari teveel om op De Haar het maximale resultaat te kunnen bereiken.”

Stoop: "U stak er dan ook veel vrije tijd in. Bijvoorbeeld toen er wateroverlast was ontstaan. Het dak was toen nog niet gerestaureerd. Dit vond midden in de zomervakantie plaats, maar u onderbrak onmiddellijk uw vakantie en zorgde ervoor dat het acute probleem werd opgelost en vervolgschade werd voorkomen. Daarnaast reisde u stad en land af om de juiste materialen te vinden. Zo ging u op zoek naar precies de juiste kroonluchterkappen die u uiteindelijk vond bij de Glasfabriek in Leerdam. En u ging naar België om het juiste natuursteen te bepalen."

Vrijwilligerswerk
Naast de restauratie had Hanegraaf ook nog tijd om vrijwilligerswerk te doen in zijn Acquoy en het naastgelegen Asperen. Al 18 jaar lang houdt hij bij de Hervormde gemeente Acquoy de administratie bij van het kerkelijke blad ‘Kerk Roept’. Bovendien was hij acht jaar lang ouderling-kerkrentmeester en ondersteunt hij nog altijd het college van kerkrentmeesters bij diverse werkzaamheden rondom het kerkgebouw.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier