Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Marian Verdonk van de Muziekwerkplaats (r), Tomi Dijksema op psalter en Marianne Bovelander op citer.
• Marian Verdonk van de Muziekwerkplaats (r), Tomi Dijksema op psalter en Marianne Bovelander op citer. (Foto: Levien Vermeer)

'Muziekles enige uitje in coronatijd'

  •   keer gelezen

LEERDAM • Het leven wordt al een behoorlijk aantal maanden door ‘het virus’ overheerst, en ook met de herfst in zicht zullen de richtlijnen van het RIVM het leven voorlopig blijven bepalen.


arian Verdonk (64), al tweeëntwintig jaar enthousiast eigenaar van Muziekwerkplaats 'De Doorbraak' aan de Diefdijk in Leerdam, zegt: "Ik merk steeds meer hoe belangrijk muziek maken voor mensen is, en zeker in deze coronaperiode, want muziek ontspant en verbindt.”

Covid-19 heeft wel even voor onrust gezorgd, omdat de groepslessen geannuleerd moesten worden. Maar toch heeft ‘corona’ niet alleen een negatieve connotatie voor haar. "In deze periode krijgen we tijd en rust cadeau om een nieuwe wereld te ontdekken." 

Haar lijfspreuk is: muziek maken kan iedereen, op zijn of haar eigen niveau. Ze is als muziekagoog verbonden aan de ASVZ-locatie de Lingebolder voor verstandelijk gehandicapten, en richtte er de Bolderband op. Bij bepaalde gelegenheden geeft die een optreden, in samenwerking met externe muzikanten. "We spelen op allerlei eenvoudige instrumenten, met veel lawaai en gezelligheid", zegt Marian genietend.

Elianne Boet helpt mee als vrijwilliger. "Voor hen is het moeilijker te bevatten waarom we een tijd moesten stoppen. Gelukkig zijn we nu weer gestart in kleine groepjes." Zij houdt in de gaten of Marian’s aanwijzingen worden opgevolgd. "Zo let ik er op dat de sambaballen bij een bepaald liedje gepakt worden, een andere keer attendeer ik op het ritme." 

De puurheid van mensen met een geestelijke beperking raakt haar. "Er is geen façade bij. De vreugde die ze uitstralen, daar kan ik nog wat van leren."

Uitje in coronatijd
Elianne ging daarnaast met kleinzoon Sem (3,5) naar de peutermuziek bij de Muziekwerkplaats. Dit uurtje met veel sociale interactie is eveneens recent aangepast opgestart. "De les is korter en in kleine groepjes, maar één op één les is ook mogelijk", zegt Marian.

Elianne ziet het laatste als experiment. "'Nu wordt het helemaal anders', zei ik tegen Sem. Achteraf vond hij het erg leuk. We hebben muziekinstrumenten, waaronder een psalter, in bruikleen meegekregen om samen thuis mee te oefenen."

Marian noemt dit ‘muziek in kleine kring’ en legt uit: "Ook de komende periode zullen we veel thuis zitten en dan is het fijn om samen te musiceren."

Senioren
Ouderen kunnen denken dat ze er te oud voor zijn, maar Marian vindt: "Juist senioren hebben meer tijd om te oefenen. En het is leuk om op latere leeftijd nog een nieuwe wereld te ontdekken."

Tomi Dijkema (62) uit Asperen kwam ruim twaalf jaar geleden met haar stiefzoon voor blokfluitles bij de Muziekwerkplaats en is lid geworden van de samenspeelgroep. Vanaf haar vierde jaar maakt ze al muziek, op saxofoon, piano, gitaar en altfluit. Marian lacht: "Tomi kan alles bespelen, net als ik."

Marianne Bovelander (49) uit Leerdam werkt al een half jaar thuis. "Pianoles is ongeveer mijn enige uitje tijdens coronatijd."
Ze speelt ook mee met de Bolderband, op de citer die ze van haar schoonmoeder kreeg. "Bij het oefenen helpt het om te weten welk liedje je speelt. Dat is voor een kind ook zo. Hoe cool is het te ontdekken: ‘hee, ik kan een liedje spelen’, die verwondering gun je ze toch?"

Corona heeft ook nieuwe ideeën losgemaakt: ,"Marian en ik zijn quatre mains gaan spelen, maar dan op twee piano’s, die kun je tenslotte een eind uit elkaar zetten."

Woensdag 30 september geeft Marian een gratis peutermuziek-proefles. Meer informatie: www.muziekwerkplaatsdedoorbraak.nl.

door Levien Vermeer

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2