Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Van links naar rechts Roel, Ria, John en Herman.
• Van links naar rechts Roel, Ria, John en Herman. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Het kriebelt alweer bij band 'Zus&Zo' uit Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Countrymuzikant John Koster (72) uit Vianen staat te trappelen van ongeduld om na een jarenlange radiostilte weer op te gaan treden met z'n nieuw gevormde muziekband 'Zus&Zo'.


Naast John bestaat de band uit zijn vrouw Ria (zang), Roel van Asperen (sologitarist) en Herman Bongertman (contrabas). Zodra ze een toetsenist en drummer hebben gevonden, kunnen ze van start.

John (72) en Ria (66) wonen in de wijk Amaliastein in Vianen. Ze vormden in de jaren tachtig een succesvol countryduo. 

John: "We werden in 1985 landelijk bekend door onze deelname aan de allereerste tv-uitzending van de Soundmix Show van Hennie Huisman. Het was dezelfde uitzending waarin Gerard Joling bij het grote publiek bekend werd. We deden toen een act van Saskia & Serge. We leken als twee druppels water op het bekende zangduo."

Mary & John
Na die uitzending werden John en Ria regelmatig gevraagd voor tv- en radio-optredens. Ook 'de bladen' schonken aandacht aan het duo. Onder de artiestennaam 'Mary & John' zongen ze nummers van Saskia & Serge en andere countrysterren, maar John schreef ook eigen nummers.

John: "We werden vaak gevraagd voor bruiloften en personeelsfeesten. En dat deden we naast ons werk. Ik werkte in de beveiliging bij Heineken, Ria in de horeca."

Ria: "We kwamen op de gekste plekken. Het meest bijzondere was nog dat we gevraagd werden om op te treden in L'Auberge Maître Pierre in Bussum, een etablissement waar 'hoge personen' uit bedrijfsleven, politici en artiesten aanschoven tijdens exclusieve driegangen-diners. Wij mochten ook mee-eten. Kun je voorstellen, wij tussen al die hoge dames en heren. En ik gewoon in m'n C&A-kloffie. Het driegangendiner bestond uit kleine muizenhapjes. Dus na afloop gingen we nog vaak naar de McDonald." 

John: "De optredens waren vaak in de verre uithoeken van het land. We hebben het uiteindelijk vijf tot zes jaar volgehouden. Toen vonden we het welletjes. Het was een te zware belasting naast onze gewone werk. Bovendien hadden we twee opgroeiende kinderen."

Theaterproject
Maar de muziek bleef altijd kriebelen bij John en zijn vrouw. In 2016 deden ze mee met het theaterproject 'Vrouwen van Amaliastein' van theatermaakster Kirsten Robben.

"Het was de eerste keer na een hele lange tijd dat we de microfoons en gitaar weer eens ter hand namen." Twee jaar later, in september 2018, waren ze ook te bewonderen tijdens de Viaanse Toneelroute. Ria is lid van het koor De Lekzangers in Nieuwegein en zingt af en toe ook solo voor de bewoners van Hof van Batenstein.

Eind vorig jaar nam John het initiatief om toch weer een bandje te gaan vormen. Roel en Herman reageerden enthousiast na een oproep van John op Facebook. De band had vorig jaar reeds z'n eerste optreden gepland bij Hof van Batenstein. 

Noodlot
John: "We hadden bijna een jaar lang gerepeteerd. Maar begin dit jaar sloeg het noodlot toe. Ik kreeg te horen dat ik longkanker had en bijna gelijktijdig kreeg Roel hartproblemen. We hebben allebei een lang en zwaar traject met operaties en behandelingen ondergaan, maar zijn inmiddels na acht maanden zover opgeknapt dat de gitaren weer ter hand kunnen worden genomen en dat er weer gerepeteerd wordt."

Ze zijn zeker niet van plan om op te gaan treden bij bruiloften en partijen. "Het liefst doen we onze optredens bij verzorgingshuizen, voor mensen die de muziek uit de jaren vijftig en zestig bewust hebben meegemaakt. We hopen dat we binnenkort ons geplande debuut alsnog kunnen maken in Hof van Batenstein."

De band is nog niet compleet. John: "We zijn nog op zoek naar een nieuwe drummer. Man of vrouw, dat maakt niet uit. En ook zoeken we een toetsenist(e)." 

Het repertoire van 'Zus&Zo' bestaat grotendeels uit hits uit de jaren 50, 60 en 70. Van Doris Day en Pat Boone tot Adele en Claudia de Breij. Daarom gaat onze voorkeur uit naar 60-plussers, maar dat is geen pre." 

Belangstellenden kunnen vrijblijvend meer info verkrijgen bij postiljohn@gmail.com.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2