Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF
ingezonden mededeling

CBS: coronacrisis treft horeca het zwaarst

  •   keer gelezen

De horeca is door het coronavirus een van de zwaarst getroffen sectoren van Nederland.


De omzet nam in het tweede kwartaal van dit jaar met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het CBS spreekt van een ongekende omzetdaling. 

Doorstart met handrem erop
De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, het verbod op evenementen en het wegblijven van toeristen sloeg een enorm gat in de omzet in de eerste helft van 2020.

De versoepeling van de coronamaatregelen is als een soort doorstart met de handrem erop. Het beperkte aantal gasten is niet voldoende om de schade in te halen. Bovendien blijven toeristen nog weg en de Nederlandse consument wordt getroffen door (financiële) onzekerheid. 

Als een algehele tweede lockdown uitblijft, wordt een flink herstel voor de horeca in 2021 verwacht. Het omzetniveau van 2020 wordt echter nog niet bereikt. 

Onzekerheid
‘Voor volgend jaar is nog veel onzekerheid. Als het virus onder controle is, kunnen veel sectoren volgend jaar grotendeels herstellen’, aldus senior econoom Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau.

‘Omzetvolumes van voor de coronacrisis worden echter in de meeste sectoren ook dan nog niet gehaald.’ 

De verwachting is dat het coronavirus ook in 2021 ons dagelijks leven zal beïnvloeden. Daarom verlengt het kabinet de coronasteun tot en met volgend jaar. 

Strijdlust aangewakkerd
Als één ding duidelijk is geworden tijdens de coronacrisis, is het wel de grote strijdlustigheid van horecaondernemers, vindt horeca apparatuur leverancier Hakvoort Professional. Er bij de pakken neerzitten is niet aan de orde.

Veel ondernemers gooiden het roer om en speelden in op de afhaal- en bezorgmarkt. Ondernemers onderzochten vooral wat wél mogelijk is binnen de anderhalve-meter samenleving. Nog lang voor een mogelijke heropening van de horeca, waren ondernemers al druk bezig om hun zaak opnieuw in te richten. 

Het terras fungeerde, vooral in de zomer, als reddingsboei. In de buitenlucht is het risico op coronabesmetting kleiner, dat maakte het terras dit jaar belangrijker dan ooit. Diverse gemeenten werken mee door een versoepeling van het terrasbereid. Hierdoor kon het aantal terrasmeters tijdelijk uitgebreid worden. 

Die extra capaciteit was meer dan welkom omdat de capaciteit binnen beperkt is. Nu het terrasseizoen er bijna op zit, hoopt de horeca op verdere versoepeling bij het verlengen van het terrasseizoen door middel van overkappingen en terrasverwarming. Ook met slecht weer willen horecazaken gasten kunnen blijven ontvangen op het terras.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2