Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Dirigent Paul van Dalen in volle concentratie.
• Dirigent Paul van Dalen in volle concentratie. (Foto: Gerda van Loo)

'Nieuwe initiatieven met Ad Astra'

  •   keer gelezen

ASPEREN • Paul van Dalen, de nieuwe dirigent van Ad Astra, ziet het helemaal zitten om verder te schaven aan de muzikale kwaliteit van het fanfareorkest en om nieuwe initiatieven te ontplooien.


Afgelopen jaar nam het fanfareorkest van Ad Astra na ruim zes jaar afscheid van dirigent Anne van den Berg. Het was de bedoeling dat Van Dalen slechts een paar maanden als interim-dirigent zou fungeren.

De samenwerking beviel echter zo goed dat de jonge dirigent uit Hierden na afloop van de sollicitatieprocedure ook als meest geschikte kandidaat naar voren kwam. Het viel natuurlijk niet mee de afgelopen maanden. 

Van Dalen: "Ik ben in februari begonnen, maar na vijf avonden werden de repetities al stilgelegd vanwege de corona. Ik heb daarna wel online contact gehad, maar dat is toch anders dan dat je de leden van het orkest elke week ziet. Pas sinds juni mocht ik weer aan de slag."

Twaalfde dirigent
Van Dalen is de twaalfde dirigent in de lange geschiedenis van het fanfareorkest. Hij begon op tienjarige leeftijd als slagwerker bij muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Zijn eerste slagwerklessen volgde hij bij Wibrand van Norel.

Na zijn middelbare school heeft hij eerst één jaar klassiek slagwerk gestudeerd bij Jan Roel Hamersma, Peter Prommel en Martin Geessinck, om vervolgens over te stappen naar de opleiding HaFaBra-directie. Deze bachelorstudie mocht hij in 2017 afronden middels een multidisciplinair concert, georganiseerd door stichting KunstPalet. 

Samen met twee medestudenten is Paul de bestuurder van deze stichting, welke als doel heeft om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden.

Alex Schillings
Paul van Dalen komt voort uit dezelfde 'school' als zijn voorgangster Anne van den Berg. Beiden volgden de bachelor-directieopleiding bij docent Alex Schillings.

"Alex heeft zijn eigen filosofie voor wat betreft de slag-echniek. Dirigenten moeten in zijn visie kwalitatieve impulsen geven aan orkesten en ensembles. Het muzikale resultaat staat bij hem altijd voorop. Als dirigent ben je volgens hem nooit uitgeleerd. Je moet jezelf altijd blijven ontwikkelen."

Perfectioneren
Van Dalen is na zijn studie inderdaad doorgegaan om het dirigeren te perfectioneren. Hij volgde de masteropleiding directie aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag en deze studie heeft hij af mogen sluiten door het dirigeren van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

In het kader van zijn studie heeft Paul masterclasses gevolgd bij het Bundespolizeiorchester in München, het Bundespolizeiorchester Hannover en het NJFO. Hij heeft deelgenomen aan de conductor summer school van Allan Withington en hij heeft de cursus lichte muziek van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs i.s.m. de Koninklijke Luchtmacht gevolgd.

Ook heeft hij deelgenomen aan de internationale dirigentencursus van het WMC in juli 2019 waar hij tijdens het slotconcert de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso mocht dirigeren. Van Dalen is ook dirigent bij harmonieorkest Crescendo Ommen en harmonieorkest De Club uit Didam. In zijn vrije tijd speelt hij bij het Frysk Fanfare Orkest. Bij dit orkest is hij ook de assistent-dirigent.

Samenspel
Van Dalen gaat de komende maanden hard aan de slag om de kwaliteit van het orkest op een nog hoger peil te brengen. "Ik zal vooral aandacht besteden aan balans en samenspel, zuiverheid en vooral aan muzikaliteit. Ik hoop dat we het orkest nog wat completer kunnen maken, wat we goed kunnen gebruiken bij concerten."

Van Dalen staat ook open voor nieuwe initiatieven. "Ad Astra heeft zijn jaarlijkse uitvoeringen en doet mee aan concoursen. Daar gaan we gewoon mee door. Maar het zou wel interessant zijn als we buiten de geijkte paden ook eens een concert verzorgen op een bijzondere locatie, bij een bijzondere gebeurtenis of samen met een ander ensemble."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier