Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Paul gaat fanfareorkest Ad Astra dirigeren.
• Paul gaat fanfareorkest Ad Astra dirigeren. (Foto: Natasja Baas)

Paul dirigeert fanfareorkest Ad Astra Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Het fanfareorkest van Ad Astra in Leerdam nam afgelopen jaar na ruim zes jaar afscheid van dirigent Anne van den Berg.


Wat volgde was een interimperiode onder leiding van dirigent Paul van Dalen: een jong talent uit dezelfde ‘school’. Dit beviel zo goed dat Paul na afloop van de sollicitatieprocedure ook als meest geschikte kandidaat naar voren kwam. De orkestleden zijn dan ook verheugd dat ze vorige week het nieuwe seizoen konden beginnen onder leiding van hun nieuwe dirigent. Paul van Dalen is de twaalfde dirigent in de historie van het fanfareorkest.

Paul van Dalen (1993) woont in Hierden en is daar op 10-jarige leeftijd als slagwerker begonnen bij muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Zijn eerste slagwerklessen volgde hij bij Wibrand van Norel. Na zijn middelbare school heeft hij eerst één jaar klassiek slagwerk gestudeerd bij Jan Roel Hamersma, Peter Prommel en Martin Geessinck, om vervolgens over te stappen naar de opleiding HaFaBra-directie. 

Deze bachelorstudie mocht hij in 2017 afronden middels een multidisciplinair concert, georganiseerd door stichting KunstPalet. Samen met twee medestudenten is Paul de bestuurder van deze stichting, die als doel heeft om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. 

De bachelor-directieopleiding volgde Paul op het Artez Conservatorium in Zwolle bij docent Alex Schillings. Na deze studie is Paul de masteropleiding directie gaan volgen aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag en deze studie heeft hij af mogen sluiten door het dirigeren van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 

In het kader van zijn studie heeft Paul masterclasses gevolgd bij het Bundespolizeiorchester in München, het Bundespolizeiorchester Hannover en het NJFO. Hij heeft deelgenomen aan de conductor summer school van Allan Withington en hij heeft de cursus lichte muziek van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs i.s.m. de Koninklijke Luchtmacht gevolgd. 

Tevens heeft hij deelgenomen aan de internationale dirigentencursus van het WMC in juli 2019 waar hij tijdens het slotconcert de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso mocht dirigeren.

Naast dat Paul nu fanfareorkest Ad Astra dirigeert, is hij ook dirigent bij harmonieorkest Crescendo Ommen en harmonieorkest De Club uit Didam. In zijn vrije tijd speelt Paul nog bij het Frysk Fanfare Orkest. Bij dit orkest is hij ook de assistent-dirigent.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier