Logo hetkontakt.nl/leerdam

Historische streekatlas vertelt het verhaal van de regio

  •   keer gelezen

VIANEN • In de raadszaal van het stadhuis in Vianen is vanmiddag de eerste Historische Streekatlas overhandigd aan burgemeester Sjors Fröhlich.


De Historische streekatlas NL vertelt het verhaal van de bonte verzameling van gewesten, kwartieren, graafschappen, baronieën, polders en eilanden in de delta van Schelde, Maas en Rijn. Daarmee is deze atlas meer dan alleen het vervolg op het succesvolle Historische atlas NL. 

Auteurs Martin Berendse en Paul Brood, ook wel bekend als de Kaartmannetjes, laten aan de hand van uniek kaartmateriaal zien hoe de eigen streek het leven van onze voorouders bepaalde. Zij gaan op zoek naar de historische achtergrond van onze streeknamen en onderzoeken wat er in de eenentwintigste eeuw nog van over is.

De verhalen achter onze regio's
Net als in de Historische streekatlas NL vertellen de oude kaarten en documenten het verhaal. Die onthullen dat de meeste streken hun oorsprong in de middeleeuwen hebben en al eeuwenlang meegaan.

Dat verklaart waarom sommige Hollanders zich Waterlander en sommige Brabanders zich Kempenaar noemen. Waarom het extra mooi is om fan van De Graafschap of FC Twente te zijn en waarom er zowel Kleifriezen als Woudfriezen bestaan. En... waarom geen enkele bestuurlijke vernieuwer in Nederland om onze aloude landstreken heen kan.

In deze Historische Streekatlas NL laten we zien hoe we het land, dat we in de afgelopen eeuwen bijeen wisten te rapen, streek voor streek ook bijeen wisten te houden. Door graven, malen en polderen met de buren. In streekverband dus. 

Dat heeft een prachtige erfenis aan streeknamen en bijbehorend streekgevoel opgeleverd, waar nieuw gevormde gemeenten, toeristen en liefhebbers van verantwoord geproduceerd voedsel nog een heleboel plezier aan kunnen beleven. 

"Nederland is als een vos. Die verliest in de loop ter tijd van alles… maar niet zijn streken", zeggen Martin Berendse en Paul Brood over Historische streekatlas NL.

De ware schaal
De atlas laat zien dat onze binding met streken en regio's nog springlevend is. Nieuwe fusiegemeenten en Haagse pleidooien voor regionale samenwerkingen tonen aan dat net onder de oppervlakte van ons land een onverwoestbaar raster van eeuwenoude landstreken ligt: de ware schaal van Nederland.

Hierover zeggen de auteurs: "Het uitgangspunt van onze nieuwe Historische Streekatlas NL is dat we van alle door ons geselecteerde landstreken een mooi beeld schetsen aan de hand van oude kaarten, kunstwerken of andere illustraties. Bij de ene streek gaat dat wat gemakkelijker dan de andere. Heel veel materiaal is te vinden in oude archieven, bij musea en bibliotheken, maar soms zijn we er zelf op uit getrokken om nu net de foto te maken die het verhaal van de landstreek mooi illustreert." 

Nieuwste oude kaart
De kaartmannetjes hebben voor hun atlas een nieuwe strekenkaart van Nederland getekend. Daarmee treden zij in de voetsporen van de Groninger geograaf H.J. Keuning die in 1946 voor het eerst de Nederlandse streken karteerde.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier