Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Rhodé Baas toont trots haar debuutroman.
• Rhodé Baas toont trots haar debuutroman. (Foto: Dick Aanen)

Achttienjarige Rhodé Baas schrijft vuistdikke thriller

  •   keer gelezen

HAAFTEN • De pas 18-jarige Rhodé Baas uit Haaften publiceerde vrijdag haar eerste boek: Paper Planes, een thriller van maar liefst 400 pagina's.


"Het is echt een heel spannend boek geworden, met een mooi plot", zegt Rhodé, tweedejaars student aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Het verhaal speelt zich af in een gefingeerd stadje in Amerika. De hoofdpersoon is de 17-jarig Melanie Essing, die gedwongen wordt tot zelfmoord. De poging mislukt. Degene die haar bedreigt blijkt echter al vijf jaar geleden te zijn overleden. Melanie wordt naar een psychiatrische inrichting gestuurd: Custos. "Niemand gelooft haar en hoe langer ze in de inrichting zit, hoe meer ze gaat twijfelen aan wat echt is en wat niet. Door het boek heen, lees je dat het toch wat anders in elkaar zat dan je misschien dacht. Niets is wat het lijkt."

Zelfmoord
Rhodé heeft in totaal twee jaar aan het boek gewerkt. "Eerst wilde ik een boek schrijven over jonge mensen die met zelfmoordgedachtes rondliepen. Ik zat toen zelf in de puberteit, dus ik kon me heel goed inleven hoe jongeren zich voelen op zo'n moment. Gaandeweg werd het echter steeds meer een verzonnen verhaal en ten slotte mondde het uit in een echte thriller."

Rhodé is een grote liefhebber van spannende boeken of fantasieverhalen en niet iemand die zo gauw een zoetsappige roman zal gaan lezen. "Mijn lievelingsschrijfster is Tahereh Mafi, die sciencefiction en fantasyverhalen schrijft. Ik denk dat mijn schrijfstijl een beetje op die van haar lijkt."

De jonge Haaftense schrijfster had vanaf het begin de personages en het plot in haar hoofd. "Ik ben altijd wel gedisciplineerd bezig geweest. Het gebeurde wel dat ik twee uur lang achter m'n laptop zat. Op zo'n moment had ik altijd wel inspiratie. Er zijn echter ook periodes geweest dat ik niet schreef. Dan had ik geen zin en moest ik mezelf dwingen. Nadat het boek af was, heb ik het nog wel tien keer van A tot Z teruggelezen en gecontroleerd op spelfouten. Maar ik ben daarbij geholpen door andere mensen."

Brave New Books
Toen het verhaal klaar was, heeft Rhodé het manuscript naar verschillende uitgeverijen gestuurd. Maar liefst vier bleken er geïnteresseerd. "Uiteindelijk heb ik besloten om het boek zelf uit te geven via Brave New Books, omdat dat makkelijker en goedkoper was. De cover heb ik zelf ontworpen." Rhodé is van plan om voorlopig niet te stoppen met het schrijven van boeken. "Paper Planes is het eerste deel in een serie van vijf. Ik ben inmiddels bezig met het tweede boek en heb al zo'n 100 pagina's af."

Op het Koning Willem 1 College volgt Rhodé de opleiding Mediaredactiemedewerker. "Mijn doel is om later in een uitgeverij te werken, het liefst als schrijfster natuurlijk."

Boekenfeest
Rhodé heeft het boek afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens een boekenfeest in het voormalige pand van Kieviet. Ze hield daar een speech, liet een promotiefilmpje zien en heeft boeken gesigneerd. "Best wel spannend hoor."

De reacties zijn lovend. "Een meeslepend boek over misleiding en liefde. Een voorbeeld van hoe ingewikkeld en heftig het leven in iemands gedachten kan zijn", vindt Hanna Tahamata. Ilse Mol: "Paper Planes is een geweldig verhaal met zoveel verschillende avonturen. Ik verheugde me elke keer op een nieuw hoofdstuk, ik kan niet wachten op deel 2!" Het boek is ontzettend goed geschreven, zo luidt een andere reactie, vooral bepaalde gedachtes over liefde. 'Liefde zou gemakkelijk moeten komen, het is de natuur. Maar die regel geldt alleen voor de mensen waarvoor de liefde wederzijds is.'

Paper Planes is te koop via de uitgever.

www.bravenewbooks.nl/BossBooks

Dick Aanen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier