Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stock

College West Betuwe: Natuurbegraven alleen in eigen beheer

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Het college van West Betuwe staat positief tegenover het fenomeen 'natuurlijk begraven', maar alleen ontwikkeling op bestaande begraafplaatsen wordt haalbaar geacht. Ontwikkeling bestaande of nieuwe natuur of ontwikkeling door derden vindt het college minder wenselijk.


Volgens het college is natuurbegraven een aanvulling op het bestaande aanbod aan begraafproducten waarbij een voorwaarde is dat de bestaande capaciteit van de begraafplaatsen gewaarborgd blijft. Natuurbegraven moet gebeuren in eigen beheer van de gemeente. De gemeente houdt daarmee de regie bij het beheer en de exploitatie van al haar begraafplaatsen. "Continuïteit is daarmee gewaarborgd in het kader van wet- en regelgeving, registratieplicht en dergelijke en past in het huidige lijkbezorgingsrechten van bepaalde tijd begraven. Tevens kan dit binnen de eigen organisatie verder worden georganiseerd."

Er moeten overigens nog wel een aantal zaken worden geregeld voordat 'natuurlijk begraven' kan worden aangeboden. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een richtlijn van de provincie. Verder is belangrijk dat de natuurbegraafplaats of natuurlijke begraafplaats kostendekkend dient te zijn.

Op de begraafplaats Ophemert (nieuwe uitbreiding) is een mogelijkheid voor natuurlijk begraven. "Het past binnen wet en regelgeving en het betreft een bestaande locatie. Echter, de bodemomstandigheden zijn slecht. Dit kan verbeterd worden door structuurverbetering uit te voeren en het terrein opnieuw in te richten."

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2