Logo hetkontakt.nl/leerdam
Jong en oud helpt mee met het bloemrijker maken van Enspijk
Jong en oud helpt mee met het bloemrijker maken van Enspijk (Foto: Marjolein den Hartog)

Fruitkisten vol bloemen in Enspijk

  •   keer gelezen

ENSPIJK • Op diverse plaatsen verspreid door Enspijk heeft een enthousiast team vrijwilligers op maandag 3 augustus vijf grote fruitkisten beplant. Het was de derde actie van 'Bloemrijk Enspijk', nadat afgelopen najaar hiervoor leefbaarheids-budget door de gemeente West Betuwe was toegekend.

Eerder voorzag Bloemrijk Enspijk het dorp al van honderden voorjaarsbloemen na een bollenplant-actie afgelopen najaar, samen met de kinderen van de buitenschoolse opvang van Chapeau. Ook staan in enkele bermen, dit voorjaar ingezaaid met een wildbloemenmengsel, inmiddels de eerste bloemen in de bloei. Nu dus gevolgd door het plaatsen van fruitkisten op diverse pleintjes, waarin allerlei wilde tuinplanten zijn gepoot, gemengd met stekken van planten uit de eigen tuinen van de vrijwilligers uit het dorp.

Jong en oud helpt mee
Initiatiefnemer Marjolein den Hartog van Bloemrijk Enspijk: “Het is ontzettend leuk om te zien hoe het groepje bloemenvrijwilligers in het dorp gestaag groeit, hoe jong en oud zich betrokken voelt en hoe iedereen zo meedenkt en meehelpt. Er borrelen steeds nieuwe leuke ideeën op, dus Enspijk gaat de komende jaren beslist steeds bloemrijker worden!” Iedereen doet wat hij of zij kan. Zo zijn er mensen die helpen met het zware werk, zoals het plaatsen en vullen van de kisten. Anderen doneren plantjes uit eigen tuin of helpen met het planten en water geven.

Wilde, bijvriendelijke tuinplanten
“Voor de kisten hebben we gekozen voor inheemse wilde tuinplanten afkomstig uit de kwekerij van Martin Stevens in Kortenhoef,” vertelt Den Hartog. “Die planten zijn grotendeels droogtebestendig en kunnen zichzelf heel goed redden, net als in de natuur. Bovendien hebben we erop gelet dat het allemaal bij- en vlindervriendelijke planten zijn, want we willen met Bloemrijk Enspijk vooral ook een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit. We hebben daarom ook geen ‘plofplanten’ bij tuincentra gekocht. Die zijn weliswaar soms mooi groot en bloeien uitbundig, maar ze zijn vaak met veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen opgekweekt en hun levensduur is daarom vaak veel beperkter. We willen Enspijk liever voor de lange termijn bloemrijker maken, zodat zowel bewoners als de natuur hier nog lang voordeel van zullen hebben.”

Ook meehelpen of meedenken met Bloemrijk Enspijk? Aanmelden kan via marjolein@kissmyarts.nl of 06 22130296. Ook is er een Bloemrijk Enspijk-appgroep voor het delen van ideeën en het ruilen van planten en zaden.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }