Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

De voordelen van een VPN-verbinding

  •   keer gelezen

Je ziet de advertenties van VPN-diensten steeds vaker voorbij komen – en inmiddels niet alleen meer op het internet, maar ook op tv. In die advertenties wordt gesproken over veilige verbindingen, maar wat houdt dat precies in, en stoppen de voordelen daar ook meteen?

Om die vragen te beantwoorden, is het handig om eerst de afkorting te vertalen. VPN staat voor Virtual Private Network (Virtueel Privénetwerk). Deze programma’s zijn bedoeld om je online privacy te beschermen en gesloten, virtuele deuren voor je te openen.

Hoe werkt een VPN?
Een VPN-dienst versleutelt al je internetverkeer. Al je internetverkeer wordt eerst door een van de servers van je VPN verstuurd. Hier wordt deze data versleutelt, wat betekent dat niemand – noch een hacker, nog je internet provider – kan zien wat je online aan het doen bent.

Vanaf die server wordt je verkeer doorgestuurd naar de website of app die je wilt bezoeken. Die website of app ziet de VPN-server vervolgens als de oorsprong van je verbinding. Dat betekent dat het IP-adres van de server aan jouw verbinding wordt gekoppeld, waardoor je eigen IP-adres ook meteen verborgen wordt. Dat zijn twee vliegen in één klap! Hiermee begint onze lijst van voordelen dan ook meteen.


Aangeleverd

Je privacy wordt gewaarborgd
VPN-diensten hanteren allerlei soorten persoonlijke informatie. Daarom hebben de beste VPN-providers op WifiWijs dan ook elk een ijzersterk privacybeleid alsook een hele set veiligheidsmaatregelen, zoals de bovengenoemde dataversleuteling.

Niet alle VPN-diensten zijn echter even betrouwbaar. Je herkent een dienst die jouw privacy echt waarborgt aan de volgende elementen:

• Een ‘zero-logs policy’, wat wilt zeggen dat een VPN-dienst je browseverkeer niet bijhoudt
• ‘DNS-lekbeveiliging’, wat voorkomt dat je internet provider ziet op welke websites je zit
• ‘IPv6-lekbeveiliging’, wat een aanvullende methode is om je precieze internetactiviteit te verbergen voor je internet provider
• ‘WebRTC-lekbeveiliging’, wat ervoor zorgt dat je browser je echte IP-adres niet alsnog vrijgeeft.

Daarnaast verbergt een goede VPN-provider ook je locatie en je browsegeschiedenis, waardoor niet alleen gerichte advertenties meteen weinig kans krijgen, maar ook meer maligne individuen zoals hackers.

Je omzeilt met gemak geoblokkades
Streamingdiensten zoals Netflix gebruiken je IP-adres om te bepalen tot welke media je toegang krijgt. Dit wordt gebaseerd op de distributie-overeenkomsten of uitzendrechten die van toepassing zijn in jouw regio. Eigenlijk is dit een overblijfsel van toen we onze films nog op videobanden en dvd’s keken en de hele wereld nog niet met elkaar verbonden was via het internet.

Met een VPN-provider kun je zo’n streamingdienst echter laten denken dat je je ergens anders begeeft. Grote diensten zijn hier over het algemeen succesvol in. Zo werkt bijvoorbeeld NordVPN met Netflix zonder problemen.


Aangeleverd

Blokkades vind je echter niet alleen in streamingdiensten. Ook de toegankelijkheid van andere media wordt soms beperkt tot specifieke regio’s, zoals bepaalde delen van de website van de BBC en andere buitenlandse media.

Je ontwijkt censurering
Ga je daarnaast een tijd naar een land waarin bepaalde websites geblokkeerd zijn, dan kun je je VPN ook daar gebruiken om toegang te krijgen tot de gewenste media. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, wat in landen zoals China zonder VPN-dienst niet toegankelijk is.

Let in dit geval wel op: het gebruik van VPN-providers is niet overal legaal. In Irak is dit bijvoorbeeld illegaal, maar in China valt VPN-gebruik in een grijs gebied.

Je bespaart geld
Deze had je misschien niet zien aankomen, maar sommige online winkels baseren hun prijzen deels op jouw locatie. Probeer met een VPN-dienst dus servers in verschillende landen uit om de beste prijs te krijgen voor wat je voor ogen hebt! Zo bespaart een VPN je geld.

Je kunt op afstand werken
Remote access’ staat voor een verbinding tussen jou vanuit huis – of waar dan ook buiten het kantoor – en het lokale netwerk van je werkplek. Dit is vooral gezien de pandemie en de vraag naar thuiswerkmogelijkheden een enorm voordeel. Door remote access is het namelijk mogelijk vanuit huis te werken alsof je fysiek op het kantoor bent.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }