Jaartje wachten op eeuwfeest ijsclub De Haar in Enspijk
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Voorzitter Ries Smits: 'Gewoon een jaartje later.'
• Voorzitter Ries Smits: 'Gewoon een jaartje later.' (Foto: Dick Aanen)

Jaartje wachten op eeuwfeest ijsclub De Haar in Enspijk

  •   keer gelezen

ENSPIJK • IJsclub De Haar in Enspijk bestaat 100 jaar. Het bestuur had het jubileum in september willen vieren met een groot feest, maar door de corona wordt dat uitgesteld tot de zomer van 2021.


"We waren er eigenlijk helemaal klaar voor", zegt voorzitter Ries Smits. "Het feest zou worden gehouden op zaterdag 12 september. We hadden een winterdag in de zomer willen organiseren, met een mini-ijsbaan van kunststof, een trollencafé, drie luchtkussens, een arrenslee en een diskjockey. De muziekvereniging Deil zou optreden, evenals de dames van de zangvereniging uit Enspijk."

Maar corona gooide roet in het eten. Het is volgens Smits jammer dat het goed voorbereide feest nu niet door kan gaan. "Maar geen nood, want nu doen we het gewoon een jaartje later."

Weiland
Al bijna 90 jaar beschikt de vereniging over een flink stuk weiland van 2,5 hectare aan de rand van het dorp. Elk jaar rond half december wordt het terrein zo'n 25 centimeter onder water gezet. "Want als er ijs komt, moeten we er klaar voor zijn", zegt Smits. Buiten de winterperiode wordt het gras kort gehouden door schapen.

Smits: "Het dorp Enspijk telt slechts 600 inwoners. Maar we hebben momenteel meer dan 1100 leden. Die komen ook uit omliggende plaatsen als Rumpt, Deil, Beesd, Geldermalsen en ook nog wel ver daarbuiten." De populaire ijsbaan werd voor het laatst gebruikt tijdens die korte maar snerpend koude winterdagen in februari en maart 2018. 

"Als wij opengaan, zijn er op zo'n eerste avond wel 800 schaatsliefhebbers op de baan. Als de vorstperiode wat langer duurt dan loopt dat aantal wel terug, maar de echte die-hards komen gewoon elke dag."

Veel ijsclubs in het land zouden jaloers zijn op de ruim bemeten Enspijkse accommodatie. 

"De grote toestroom van schaatsers kunnen we ook makkelijk kwijt, want rondom is de baan ongeveer 500 meter lang. De buitenste baan is bestemd voor de echte hardrijders, de binnenste baan voor de recreatieve schaatsers. Op het binnenterrein is er dan ook nog plek voor kunstrijders. Het voorste gedeelte bij het clubhuis is voor de kleintjes en het achterste gedeelte voor de hockeyschaatsers."

Schoonrijders
De Enspijkse ijsvereniging werd in 1920 opgericht. De eerste tien jaar werd er geschaatst op een uitgezet baantje op de Linge. Het was de tijd dat schaatsbanen nog vooral werden gebruikt door 'schoonrijders'. Vooral het ringrijden met paren was destijds razend populair. In de strenge winter van 1929 sloeg het noodlot toe, toen twee jongens uit Beesd verdronken.

"De boeren in het dorp hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en hebben besloten om een ijsbaan te maken op weiland De Haar. En dat stukje grond gebruiken we dus nog steeds."

IJsclub De Haar is altijd een puur recreatieve vereniging geweest. 

Smits: "Je hebt ook ijsclubs, die erop gespitst zijn om bij het begin van de vorstperiode als eerste een marathon te kunnen organiseren. Die beschikken dan meestal al over een betonnen skeelerbaan, waardoor een paar laagjes water al genoeg is. Maar dat hebben wij niet. Zoiets vereist bovendien een bijna professionele organisatie. En dat is met elf vrijwilligers gewoon niet te doen."

Ondanks dat de winters van de afgelopen jaren niet zoveel voorstelden, moet de vereniging er te allen tijde klaar voor zijn om de ijsbaan te openen. 

"Ook zonder ijs hebben wij veel vaste kosten. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud aan de waterpompen, de baanverlichting en de geluidsinstallatie. We hebben inmiddels zonnepanelen op het dak van het clubgebouw en we overwegen om led-verlichting aan te schaffen voor de verlichting."

Kortom: de ijsbaan wordt ook tijdens 'ijsloze' perioden tip top in orde gehouden. "We zijn er eigenlijk best wel trots op dat zo'n klein dorp als Enspijk in staat is om zo'n voorziening binnen onze dorpsgrenzen te beschikken. Dat moeten we koesteren."

Meer informatie via de website www.ijsclubdehaar.nl.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier