Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: nl.123rf.com

Oppositie West Betuwe: 'Terugschroeven energiedoelstelling is schokkend'

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • D66 en GroenLinks zijn verbaasd dat de nieuwe coalitie de doelstelling van 'energieneutraal in 2030' heeft losgelaten. 'Niet haalbaar', zeggen de samenwerkende partijen Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie, PvdA en VVD. Er is nu in het nieuwe coalitieakkoord afgesproken dat deze doelstelling pas in 2050 hoeft te worden gehaald. 

"Treurig", vindt D66-raadslid Rita Boer Rookhuiszen. "Niet haalbaar? Gemeenten als Zeewolde en Goeree-Overflakkee hebben laten zien dat dit een heel slecht excuus is. Die behalen dit doel binnenkort al. Zelfs Culemborg streeft West Betuwe nu al in haar ambitie voorbij. Willen we dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad, dan is het van groot belang dat we uiterlijk in 2030 in elk geval alle energie voor het grondgebied van West Betuwe duurzaam opwekken."

'Sprookjes'
Ook in het zogenaamde Bidbood wordt 2030 genoemd. Boer Rookhuiszen: "Dat deze coalitie een latere datum acceptabel vindt en zelfs 2050 als uiterste datum noemt is ronduit schokkend." Onlangs is door één van de coalitiepartijen zelfs de optie van kernenergie aangedragen. "Dat lijkt verdacht veel op geloven in sprookjes. D66 gelooft niet in sprookjes. D66 gelooft er wel in dat gewerkt moet worden aan draagvlak onder inwoners. En dat besluiten die nodig zijn voor 2030 niet vooruitgeschoven hoeven te worden."

Duurzaam vertragen
GroenLinks-fractievoorzitter Andrea Zierleyn nam eveneens de kwalificatie 'schokkend' in de mond. "De voormalige gemeenten hebben de gezamenlijke ambitie uitgesproken te streven naar energieneutraal in 2030. En dat is ook 1,5 jaar lang uitgedragen. U noemt dat: duurzaam vernieuwend doorzetten. Maar vernieuwen is bij u vertragen. GroenLinks vindt het teleurstellend dat met name de PvdA het eigen verkiezingsprogramma om zeep helpt onder de noemer 'niet realistisch'. Waarom wordt hier niet in alle openheid met de gehele raad en met de organisaties van buitenaf over gedebatteerd."


Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }