Logo hetkontakt.nl/leerdam

Bevolkingsonderzoek borstkanker gaat eind juli in Beesd van start

  •   keer gelezen

BEESD • Vanaf 27 juli kunnen vrouwen uit Beesd in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het onderzoekscentrum dat voor Het Klokhuis staat. 


Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen, die door het RIVM zijn gesteld.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking.

Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een momentopname en geeft geen volledige garantie. 

Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek borstkanker op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen, die door het RIVM zijn opgesteld. Daardoor kan het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt. 

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Meer informatie
Op de www.bevolkingsonderzoeknederland.nl kan een filmpje bekeken worden waarin te zien is welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om het bevolkingsonderzoek borstkanker zo veilig mogelijk uit te voeren.

Er kan ook gebeld worden met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, 088-1186300, op werkdagen bereikbaar van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier