Logo hetkontakt.nl/leerdam
• In de afgelopen periode werd veel buiten gesport.
• In de afgelopen periode werd veel buiten gesport. (Foto: Aangeleverd)

Sportscholen in de regio hebben deuren weer geopend

  •   keer gelezen

REGIO • De sportscholen en fitnesscentra hebben bepaald niet stil gezeten tijdens de intelligente lockdown.


Cor van Zanten van Sport en Bewegen in Vianen is net als anderen sportschoolhouders blij dat hij de trouwe leden vorige week weer heeft mogen begroeten. 

"We hebben de afgelopen periode veel loyaliteit ervaren. De meeste leden hebben hun abonnement laten doorlopen. Dat heeft ons veel rust gegeven." 

Het team van Sport en Bewegen hield intensief contact met de leden, onder andere met eigen fitnessfilmpjes en door de leden toegang te verschaffen tot het populaire online kanaal Fit Snacks TV. 

"We waren heel blij dat we de laatste zes weken weer buiten mochten trainen: Op het terrein voor de sportschool, maar we mochten ook gebruik maken van de Bosbaan. De ijsclub heeft ons geweldig geholpen door hun terrein en de kantine beschikbaar te stellen. Ook de scouting en gymvereniging DOS Vianen hebben gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Daarnaast mochten we matten lenen van de Judobond. Het was af en toe best wel een gedoe om alles droog te houden." 

Corona heeft volgens Van Zanten ook iets positiefs gebracht. "Vooral oudere leden hebben opnieuw ontdekt hoe leuk buitensporten is. Door de omstandigheden overwonnen ze de schaamte om in de buitenlucht oefeningen te gaan doen. Ook nu we weer open zijn blijven we voor een deel buiten sporten."

Regenbui
Health Center De Schildkamp in Asperen was in de gelukkige omstandigheid dat er op het terrein achter de accommodatie een hoge tent (zonder zijpanelen) kon worden neergezet. Daar werden de fitnessapparaten naar toe gebracht.

Eigenaar Jaap Bogerd: "Natuurlijk is buitensporten hartstikke mooi, vooral als het zulk mooi weer is als de afgelopen weken. Maar er zijn ook momenten geweest dat ik tot m'n enkels toe in het water heb gestaan. Vooral in de herfst- en winterperiode geef ik toch de voorkeur aan binnensporten."

Voor de Asperense sportschoolhouder verliepen de eerste weken van de lockdown nogal rommelig door de scherpe RIVM-richtlijnen en de verplaatsing van de lessen naar andere locaties. 

"Maar uiteindelijk is alles goed gekomen." De hele periode heeft hem wel veel geld gekost, niet alleen vanwege minder inkomsten maar ook door hoge extra uitgaven. "Kijk alleen maar naar die stickers waarop staat dat je 1,5 meter afstand moet houden. Die kosten in het begin nog 6 euro, maar inmiddels 17,50 euro."

Corona zorgde ook bij het team van Health Center voor veel creativiteit. Hoogtepunt was het sporthalfuurtje voor de bewoners van woongroep De Schimmel dat door enkele medewerkers van de sportschool werd georganiseerd. Met veel enthousiasme stonden ze alleen of met hun partner in hun tuin of balkon fanatiek mee te bewegen.

Niet gemakkelijk
Volgens Marijke Oppelaar, eigenaar van Puur Sport in Leerdam, was de afgelopen periode geen gemakkelijke tijd. "We zijn druk geweest om ervoor te zorgen dat iedereen in actie kon blijven. We zijn blij dat we onze leden nu weer live kunnen zien."

Marijke introduceerde tijdens de lockdown een online platform voor leden. "De workshops werden verzorgd door onze eigen docenten, zodat het vertrouwd was. Zo konden leden thuis trainen, net zo vaak ze wilden." Op Facebook voor Leerdam en omstreken gaven teamleden elke zaterdagochtend een workout, die iedereen thuis kon meedoen." 

Ook voor krachtsportleden waren er online trainingen. Marijke: "Toch misten veel van hen de krachtsportmaterialen. Daarom heb ik besloten om de Dumbells, olympische stangen, matjes, Kettlebells uit te lenen. Hetzelfde heb ik gedaan voor de groepsles-materialen, zoals steps en Body Pump barbells. Op een gegeven moment was het wel erg leeg in onze ruimtes: geen spullen meer, geen sportende leden, alleen de tafel en de stoelen stonden er nog." 

Alle leden kregen een belletje of een mail om ze te informeren, te stimuleren of te helpen. "In de tweede fase van de lockdown mochten wij weer leden uitnodigen om buiten te trainen op 1,5 meter afstand. Dat was voor ons een totaal nieuwe ervaring. Het was erg leuk en heel goed te doen." 

Er werden zelfs speciale muziekboxen voor aangeschaft." Na vorige week vinden de groepslessen nog steeds buiten plaats. Marijke: "Eigenlijk omdat het fijn is. Bij slecht weer gaan wij naar binnen. De plekken in de groepsleszalen zijn gemarkeerd op 2 meter afstand. Ook in de fitnesszaal hebben wij een looproute gemaakt en alles op 1,5 meter afstand. Wij boffen dat wij overal de roldeuren naar buiten open kunnen zetten. Er is altijd voldoende frisse lucht."

Regels
Sinds afgelopen woensdag 1 juli zijn de sportscholen en fitnesscentra weer open, zij het nog steeds onder de strikte regels van het RIVM. Sporters dienen 1,5 meter afstand te houden, hun handen te wassen en de apparaten na gebruik te desinfecteren.

De sportscholen werken met een reserveringssysteem, waarbij steeds een beperkt aantal leden tegelijkertijd kan sporten.

door Dick Aanen

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier