Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Janneke Boogaard

Verontreinigde LD-staalslakken in Spijk worden niet verwijderd

  •   342 keer gelezen

SPIJK • De verontreinigde LD-staalslakken bij golfbaan Spijk worden niet verwijderd. Wel wordt onder de slakken een extra ophooglaag aangebracht, zodat de staalslakken niet in contact komen met de omliggende bodem en het grondwater. 

De operatie duurt circa 26 maanden. Volgens de gemeente West Betuwe is dit weliswaar niet de meest ideale aanpak, maar is deze oplossing wel realistisch, haalbaar en milieuverantwoord.

“In een ideale situatie is het verwijderen van de LD-staalslakken voor de gemeente het allerbeste, maar er is simpelweg geen locatie waar LD-staalslakken nu naar toe kunnen worden verplaatst”, schrijft het college in antwoord op vragen van de GroenLinks-fractie. “Tevens zijn de financiële risico’s bij het verwijderen van de LD-staalslakken gewoonweg te groot. De kosten van het afvoeren en afzetten van de staalslakken zijn zo hoog dat een faillissement van Sent One en/of The Dutch een zeer reële optie kan zijn. De gemeente draait in dat geval waarschijnlijk op voor de kosten van de sanering. 

Rekening
De kosten komen voor rekening van aannemer Sent One en eigenaar The Dutch. “De grond moet voldoen aan specifieke eisen en niet alle op de markt beschikbare grond is geschikt”, aldus het college in antwoord op vragen van GroenLinks. Het gaat om ruim 380.000 kubieke meter grond. “Uiteraard worden in de tussenliggende periode aanvullende maatregelen genomen om de risico’s voor het milieu verder te beperken en wordt de verontreiniging die al is ontstaan, ongedaan gemaakt. De werkzaamheden zullen intensief worden gemonitord.

De vervuiling ontstond vorig jaar maart bij de aanleg van de geluids- en zichtwal die de nieuwe 9-holes-golfbaan van The Dutch moest afschermen van de snelweg. Het probleem kwam aan het licht toen het na een lange droge periode ging regenen. Het water dat de sloten in liep had een andere kleur dan normaal. Daarop is Waterschap Rivierenland metingen gaan verrichten, waaruit duidelijk werd dat het om zware metalen ging. Die hebben mogelijk dus al langer in de grond gezeten en zijn nu in het water terechtgekomen.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }