Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto:

Politiek West Betuwe eensgezind: ‘Stop lokale bezuinigingen’

  •   97 keer gelezen

WEST BETUWE • De volledige gemeenteraad van West Betuwe heeft de Tweede Kamer opgeroepen om te stoppen met de bezuinigingen op de financiële bijdrage van het Rijk naar de gemeenten.

Een motie van PvdA-fractievoorzitter Annet IJff om aan te sluiten bij het initiatief ‘Stop lokale bezuinigingen’ werd dinsdag unaniem gesteund. “De stijging van de kosten van Jeugdzorg en WMO zonder extra financiële middelen van het Rijk legt een onaanvaardbare claim op de gemeentelijke financiën”, zo luidde één van de overwegingen bij de motie. “Andere gemeentelijke taken komen hierdoor zwaar onder druk te staan.”

Steeds meer gemeenten in Nederland krijgen niet of nauwelijks hun begroting nog sluitend. Vooral in het Sociaal Domein lopen de kosten op. Er is een toenemende vraag naar (jeugd)zorg. “Problemen in gezinnen worden complexer en er zijn beperkte mogelijkheden van de gemeenten om daarop te sturen”, aldus de onlangs in het leven geroepen actiegroep ‘Stop Lokale Bezuinigingen’. 

Nekslag
Daarnaast dreigt de oplopende opschalingskorting en de herijking van het gemeentefonds voor vele kleinere en middelgrote gemeenten de nekslag te zijn.

En dan zijn er nog de effecten van de coronacrisis. “Dat zal ongetwijfeld een grote aanslag doen op de financiële positie van gemeenten, waarbij het nog maar de vraag is of gemeenten wel voldoende gecompenseerd gaan worden voor de tekorten die dit met zich meebrengt. De eerste schattingen zijn dat de kosten (dalende inkomsten, stijgende uitgaven) tussen de 5 en 10% van de begroting zullen zijn. Al deze stijgingen van uitgaven en daling van inkomsten bedreigen in ernstige mate wat inwoners van gemeenten mogen verwachten. 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }