Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De motor na het zware ongeluk van afgelopen vrijdag.
• De motor na het zware ongeluk van afgelopen vrijdag. (Foto: JSmultimedia/R.Verkerk)

Bewoners Meerdijk Acquoy willen verbod op motoren en zwaar verkeer

  •   425 keer gelezen

ACQUOY • De Acquoyse Meerdijk-bewoners Cees en Judith Zweistra hebben het college van gemeente West Betuwe verzocht om een verkeersbesluit te nemen waarbij motoren en zwaar verkeer op de dijk worden verboden. 

De directe aanleiding is het ernstige verkeersongeval van afgelopen vrijdag, waarbij een motorrijder in botsing kwam met een fiets, van de dijk afreed en onderaan de dijk tegen geparkeerd staande Toyota ramde. 

Getuigen
De fietser en motorrijder raakten gewond, maar zijn inmiddels weer okay. Cees en Judith zijn buren en waren getuigen van het ongeluk. “Het is werkelijk een wonder dat die motorrijder er nog zo goed vanaf is gekomen. Hij had evengoed fataal letsel kunnen oplopen. Zijn stuur was volledig van de motor afgebroken. Hij is met zijn hoofd tegen/onder de auto geraakt. Had de auto van de buren niet voor hun huis gestaan, dan had de motor hun huis geramd. Dat is een vreselijk denkbeeld.”

Achtste ongeval
Het is volgens Cees en Judith Zweistra al het achtste ongeval in twee jaar tijd. “Al in januari hebben wij de gemeente verzocht maatregelen te nemen op de Meerdijk. Toen hebben wij het scenario geschetst dat een voertuig vanaf de dijk in ons huis zou kunnen belanden. De gemeente achtte dit hoogst onwaarschijnlijk. Een ambtenaar suggereerde dat wij zelf als bewoners vaak te hard rijden en dat het verder allemaal wel zou meevallen op de Meerdijk.”

Volgens echtpaar Zweistra moet er echt iets gebeuren. “Onze ervaring leert inmiddels dat het grootste gevaar schuilt in de verschillende verkeersstromen over de Meerdijk. De verkeersstromen moeten worden gescheiden.” 

Politieke moed nodig
Daarvoor is van de kant van het gemeentebestuur wel politieke moed nodig, vinden Cees en Judith. “Bij het scheiden van verkeersstromen hoort ook een verbod op vrachtwagens. Met uitzondering van vrachtverkeer dat Acquoy moet kunnen bereiken. Als een vrachtwagen benedendijks raakt is het einde zoek.”

Vrachtverkeer richting Asperen kan volgens het echtpaar ook via N848 en de Heukelumseweg industrieterrein De Oven bereiken. “Het enige vrachtverkeer dat een klein stukje dijk langs onze woning moet kunnen gebruiken (ongeveer 600 meter tot de Huigenstraat) is vrachtverkeer met bestemming Acquoy.”

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }