Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Madelein signeert zaterdag in de Bruna in Vianen.
• Madelein signeert zaterdag in de Bruna in Vianen. (Foto: Stefan van Ruijven fotografie)

Derde boek voor Madelein Kerseboom uit Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Van de hand van Madelein Kerseboom uit Vianen verschijnt deze week alweer haar derde roman: 'Vol Verwachting'.


Als kind wilde Madelein Kerseboom al boeken schrijven. "Ik schreef schriftjes vol verhalen, Annie M.G. Schmidt en later Carry Slee waren mijn grote heldinnen", vertelt de nu 30-jarige schrijfster.

Toch duurde het even voordat Madelein haar droom achterna durfde te gaan. "Toen ik een opleiding moest kiezen, kwam het niet in me op om Nederlands of journalistiek te gaan studeren. Een diploma geeft je geen garantie dat je het gaat maken en een schrijversbestaan is niet voor iedereen weggelegd. Ik koos voor veiligheid en ging de pabo doen."

Ziekte van Menière
Voor de klas komt Madelein uiteindelijk echter niet te staan, want vlak voor haar afstuderen wordt ze ziek. De juf in opleiding blijkt de ziekte van Menière te hebben, een chronische ziekte waarbij het evenwichtsorgaan niet goed functioneert.

"Van de ene op de andere dag kwam ik thuis te zitten. Ik kon niet werken en mijn opleiding niet afmaken. Het beroep waar ik vier jaar voor had gestudeerd kon ik niet uitoefenen. Mijn leven stond letterlijk en figuurlijk op zijn kop. De eerste jaren na de diagnose waren zwaar." 

De ziekte beheerst op dat moment het leven van Madelein, maar op de goede dagen pakt ze haar oude hobby op: schrijven. "Ik had het nodig om uit mijn hoofd te gaan en in een andere wereld te stappen. Een wereld die ik zelf creëerde op papier." 

Het schrijven was in eerste instantie meer een vlucht uit de realiteit, de intentie om haar verhaal te publiceren was er niet direct. "Al snel begonnen mijn schrijfsels verdacht veel weg te hebben van een roman en dacht ik: 'waarom niet, wat heb ik te verliezen? Wat als mijn ziekte een rare wending van het lot is en ik daardoor mijn wens kan laten uitkomen?'"

Uitgeverij Marmer
Madelein trekt de stoute schoenen aan en stuurt haar manuscript naar een aantal uitgeverijen.

"En toen was het wachten. Ik wist dat de kans dat een uitgeverij wilde publiceren klein was. Ik kreeg een paar pijnlijke afwijzingen, maar Uitgeverij Marmer wilde meteen om tafel. Ik denk dat ik nog nooit zo zenuwachtig ben geweest als toen. De klik was er en ik kon het bijna niet geloven dat er een boek van mij in de winkels zou komen te liggen. 'De Hot Daddy List' werd een succes. Inmiddels zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Een jaar later verscheen 'Verleidelijk lekker'."

De schrijfster uit Vianen timmert aardig aan de weg, want inmiddels is boek drie klaar: 'Vol Verwachting' over de zussen Anouk en Hanne Jacobs. Hechte, maar zeer verschillende vrouwen. Waar de één vol verlangen op een kindje wacht, blijkt de ander ongepland zwanger.

Inspiratie
Waar ze de inspiratie voor haar verhalen vandaan haalt, weet Madelein niet precies.

"Ik denk dat mijn hoofd altijd al vol verhalen heeft gezeten. Ik begin met een thema, meestal is dat iets waar een taboe op rust. Een onvervulde kinderwens, ivf en daar zet ik een ongeplande zwangerschap na een one night stand tegenover. Twee schrijnende situaties, haaks op elkaar. Bij dit boek was de aanleiding dat ik iemand ooit een keer tegen een ander hoorde zeggen: ‘En, waar blijft de baby?’ Zomaar. Uit het niets. Dat was de trigger waardoor ik erover nadacht bij hoeveel mensen zo’n vraag keihard aankomt."

Wat de boeken van Madelein kenmerkt, is dat ze over serieuze onderwerpen gaan, maar dan in een romantisch jasje. 

"We willen ons toch allemaal heerlijk ontspannen onderdompelen in een roman, maar ook écht geraakt worden? Ik hoor regelmatig van dames dat ze normaal gesproken thrillers lezen, maar mijn romans wél leuk vinden. Natuurlijk is het nu weer spannend om te horen wat mensen van mijn nieuwe roman vinden, maar ik denk oprecht dat 'Vol verwachting' mijn beste boek tot nu toe is."

Nagellakflesje
Madelein is nog lang niet klaar met schrijven.

"Op de rug van mijn boeken staat een nagellakflesje. Ik had ooit bedacht dat heel tof zou zijn als er een hele plank voor nodig is om mijn boeken naast elkaar op uit te stallen. Elk boek met zijn eigen kleur nagellakflesje, vrolijk naast elkaar. Tot nu toe heb ik drie boeken, dus ik mag nog wel even doorschrijven. Opgaan in mijn eigen gecreëerde wereld is het leukste wat er is. Ik heb mijn ziekte nog steeds en dit werk past eigenlijk perfect bij mijn situatie. Als ik me slecht voel, wacht het boek op mij."

'Vol Verwachting' kost 15,99 euro en is vanaf 2 juli verkrijgbaar. 

Zaterdag 4 juli is er van 14:00 tot 16:00 uur een signeersessie in de Bruna in Vianen.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier