Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Foto ter illustratie
• Foto ter illustratie (Foto: Aangeleverd)

GroenLinks: ‘Te weinig aandacht voor behoud beeldbepalende natuur- en cultuurelementen'

  •   228 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Fractievoorzitter Erik van Doorn van GroenLinks vindt dat de gemeente Vijfheerenlanden te te weinig aandacht heeft voor bescherming en behoud van landschappelijke natuur- en/of cultuurelementen. “Er lijkt geen gericht specifiek beleid te zijn, dan wel wordt dit niet actief toegepast”, schrijft het raadslid als toelichting op schriftelijke vragen die hij over het onderwerp heeft gesteld. 

Van Doorn verwijst onder andere naar een verwilderd bosje met onder andere eiken boompjes in de polder Kortgerecht ten noorden van Schoonrewoerd, dat dit voorjaar in het broedseizoen is gerooid. “Gezien het feit dat dit perceel te midden van weiden ligt, was het bosje beeldbepalend en bovendien van belang voor de diversiteit in de polder”, schrijft Van Doorn. 

Hij vraagt het college of het klopt dat dit verwilderde eikenbosje niet had mogen worden gekapt. “Stond dit verwilderde eikenbosje op de gemeentelijke groene kaart? Zo nee, waarom niet? Had de gemeente de kap op enige manier kunnen dan wel moeten voorkomen?” Dezelfde soort vragen worden gesteld met betrekking tot het rooien van een volgroeide beeldbepalende houtsingel langs de sportvelden van Leerdam Sport. 

Welk beleid?
“Welk beleid is er ten aanzien van bescherming van beeldbepalende natuur- en cultuurelementen?”, vraagt Van Doorn zich verder af. “Hoe recent is de huidige gemeentelijke groene kaart bijgewerkt? Is het college bereid om beeldbepalende natuur- en cultuurelementen in ons landschap actief te beschermen, ook bij gemeentelijke plannen die ingrijpen in de huidige ruimtelijke ordening? Is het college bereid natuur- en cultuurelementen als uitgangspunt te nemen en daar dus omheen te plannen?”

Ten slotte vraagt Van Doorn of boeren een rol kunnen spelen bij de bescherming van dit soort elementen en hiervoor waar mogelijk ondersteund of gecompenseerd moeten worden? 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }