Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Aangeleverd

Uniek project Taal & Tablets Bibliotheek Lek & IJssel succesvol

  •   keer gelezen

REGIO • De afgelopen zes maanden heeft het team Educatie van de Bibliotheek Lek & IJssel grote successen behaald met het project Taal & Tablets.


De eerste deelnemers hebben hun certificaat ontvangen, nieuwe groepen zijn gestart én veel andere bibliotheken zijn geïnteresseerd in het concept. 

Als klap op de vuurpijl is het project nu in de race om een groot geldbedrag te winnen.

Uniek in Nederland
Het project Taal & Tablets is uniek in Nederland. Binnen de Bibliotheek lopen meerdere programma’s ter bevordering van taal- en digitale vaardigheden. Volwassenen kunnen terecht bij de Praattafels en Taalcafé’s.

En de VoorleesExpress wordt ingezet om de woordenschat en het spraakvermogen van de allerkleinsten te vergroten. 

Katia van Bommel, projectleider Taal & Tablets: “Wij wilden graag nog iets doen voor het hele gezin. Daarvoor hebben wij Taal & Tablets ontwikkeld. Het is fantastisch om te zien dat het zelfvertrouwen van de deelnemers toeneemt en dat het taalgebruik met sprongen vooruitgaat.”

Het project Taal & Tablets
In het project Taal & Tablets worden ouders op een laagdrempelige manier gestimuleerd om samen met hun kind taal- en digitale vaardigheden te ontwikkelen. Ouders gaan letterlijk samen met hun kinderen op een tablet aan de slag met taalapps en andere educatieve programma’s.

In combinatie met fysieke boeken, liedjes en taalspelletjes leren zij spelenderwijs hun woordenschat te vergroten en worden ze handiger met de computer. 

De ouders worden twintig weken lang intensief begeleid door een leesconsulent van de bibliotheek. In zes bijeenkomsten (op school of in de Bibliotheek) helpen zij de ouders op weg, beantwoorden ze vragen en volgen zij de vorderingen die het gezin maakt. 

Katia: “Naast de grote sprongen in de taalontwikkeling, blijkt dat de interactie tussen ouder en kind sterk verbetert. Een enthousiaste moeder gaf zelfs aan dat haar dochter normaal niet zoveel praatte, maar door de apps op de iPad woorden ging nazeggen en antwoord gaf.”

VOORbeeldverkiezing 2020
De Bibliotheek Lek & IJssel is trots op haar programma en wil graag meer gezinnen helpen. Ze twijfelde dan ook geen moment, toen zij de mogelijkheid kreeg om het project Taal & Tablets aan te melden voor de VOORbeeldverkiezing 2020. Met de verkiezing ‘VOOR een sociale samenleving’ maakt de Bibliotheek kans op een groot geldbedrag van 80.000 euro.

“Hiermee kunnen wij nog meer gezinnen en kinderen helpen en ervoor zorgen dat de pilot een vervolg krijgt.” Aldus Katia. 

“Ik roep daarom iedereen op om een stem uit te brengen. Want met financiële steun kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen een gelijke kans krijgt om mee te draaien in de samenleving.” 

Stemmen kan tot 30 juni op de website www.voor.nl/voorbeeld-projecten#. Het project met de meeste stemmen wint.

Meer informatie?Meer weten over Taal & Tablets? Kijk op www.bibliotheeklekijssel.nl/taal-en-tablets.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier