Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF

Nieuw pakket aan coronamaatregelen West Betuwe

  •   251 keer gelezen

WEST BETUWE • De gevolgen van het coronavirus zijn merkbaar in de samenleving. West Betuwe wil de lokale gevolgen beperken. De gemeente komt met een nieuw maatregelenpakket.

Het gaat onder andere om acties op het gebied van subsidies, compensatieregelingen en het tijdelijk uitbreiden van terrassen. Daarbij komt dat het eerdere pakket aan economische maatregelen grotendeels wordt verlengd.

Wethouder Rutger van Stappershoef: “De impact van het coronavirus is groot. Zowel op economisch als maatschappelijk vlak. Door deze ontwikkelingen komt de gemeente met een tweede pakket aan maatregelen. Zo proberen we ondernemers, verenigingen en partners te helpen. We geven deze organisaties meer ruimte. Het is belangrijk om de leefbaarheid in de kernen te behouden. Voor nu en voor later.”

Soepele subsidieregels
Het zijn spannende tijden voor verenigingen en organisaties. Veel activiteiten en initiatieven zijn afgelast of uitgesteld. De gemeente gaat daarom in 2020 soepel om met subsidies. Zowel met structurele subsidies als met incidentele subsidies.

De gemeente vordert de verstrekte en toegewezen subsidies niet terug, maar kijkt samen met de organisaties naar oplossingen. Ook krijgen organisaties langer de tijd om een activiteit uit te voeren. Dit kan volgend jaar ook nog. Tot uiterlijk 31 december 2021.

Compensatieregelingen
Op korte termijn starten er twee compensatieregelingen. De gemeente wil maatschappelijke organisaties compenseren die door het coronavirus financieel in de problemen komen. Ook zijn er mogelijkheden om de betaling van leningen en huur uit te stellen.

Op 30 juni neemt de gemeenteraad een besluit over deze regeling. Daarnaast komt er een tijdelijke compensatieregeling voor aanbieders van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Dit is een regeling die alle gemeenten in Regio Rivierenland bieden. De regeling biedt meer financiële zekerheid. 

De komende tijd worden de compensatieregelingen verder uitgewerkt.

Eerder pakket verlengd
Onlangs werden in West Betuwe ook maatregelen genomen op het gebied van economische ondersteuning. Een groot deel van dit pakket wordt verlengd tot 1 september.

Dat geldt niet voor ruimere venstertijden, het gratis parkeren en het tijdelijk stopzetten van zoektijd voor jongeren bij aanvraag van een PW-uitkering. 

Wel is het met ingang van 1 juni mogelijk om een terras tijdelijk uit te breiden. Dat kan tot 1 oktober. Het college van burgemeester en wethouders heeft een gedoogbesluit genomen. Daarmee zien zij af van handhavend optreden. 

Ondernemers, dorpshuizen en verenigingen (met een commerciële drank- en horecavergunning) moeten wel melding maken van terrasuitbreiding.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }