Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Lisanne van Buffetto, mevrouw en meneer van Mourik en wethouder Rutger van Stappershoef.
• Lisanne van Buffetto, mevrouw en meneer van Mourik en wethouder Rutger van Stappershoef. (Foto: Aangeleverd)

Saamhorigheid door stamppotactie in Hellouw

  •   248 keer gelezen

HELLOUW • De coronacrisis heeft natuurlijk ook impact op het leven van de inwoners van Hellouw. De school was lang dicht, koken van groep 8 voor ouderen in het dorp ging niet door, het verenigingsleven ligt stil. En dan wordt ook geadviseerd om vooral in huis te blijven.

Met name bij de ouderen slaat de eenzaamheid dan makkelijk toe. Boodschappen doen is een probleem: Hellouw heeft geen winkel en ouderen durven niet goed naar de supermarkt in het volgende dorp te gaan wegens de drukte daar. Kinderen en kleinkinderen wordt sterk ontraden bij opa en of oma op bezoek te gaan.

Het bestuur en de vrijwilligers van verenigingsgebouw De Biskamp leek het leuk om de oudere mensen in het dorp te laten weten dat er aan ze gedacht wordt en dat ze zeker niet vergeten worden. Samen met de plaatselijke cafetaria tevens Buffetto Catering en vrijwilligers heeft het bestuur van het dorpshuis een plan bedacht om de ouderen van Hellouw (65+) te verrassen. 

Gedurende acht weken werd op maandagavond een lekkere stamppot bezorgd. Warm en klaar om te eten, naar een recept uit grootmoeders tijd. Met een leuk presentje erbij van een ondernemer uit de buurt. 

Het plan was snel bedacht en kon rekenen op enthousiasme. Maar liefst ruim 70 deelnemers meldde zich binnen enkele dagen aan. Gelukkig bleken er diverse subsidiemogelijkheden! Het Oranjefonds, de Provincie Gelderland en de gemeente West Betuwe stelde allen een mooi bedrag beschikbaar.

Op 27 april, Koningsdag, was het zover, de eerste bezorging ging van start. Het was even puzzelen wat de beste route was, het buitengebied is best groot. De belofte om iedereen tussen 17:00 en 17:30 uur van een warme maaltijd te voorzien bleek iets te optimistisch, maar om 18:30 uur was ook de laatste deelnemer voorzien.

Buffetto krijgt veel complimenten. De stamppotten vallen zeer in de smaak en ook over de grootte van de porties niets dan lof. Veel waardering is er ook voor de presentjes die steeds tegen een gereduceerd tarief beschikbaar worden gesteld door lokale ondernemers. Een prachtige orchidee van CJ Orchids uit Gameren, een lekker gebakje van bakker Bakker uit Herwijnen voor Bevrijdingsdag, een speciaal kaasje van Zuivelboerderij Noordam uit Hellouw, een mooie buitenplant van tuincentrum Mijdam uit Haaften en last but not least: een mooie kleurplaat gekleurd door de kinderen van basisschool de Kievitsheuvel in Hellouw. 

Waar een klein dorpje groot in kan zijn, met elkaar komen de inwoners deze vreemde tijd zo toch aardig door.

Op maandag 25 mei zette de gemeente West Betuwe haar beste beentje voor. Wethouder Rutger van Stappershoef kwam persoonlijk helpen bij de bezorging.

“Dit initiatief ondersteunen we vanuit de gemeente van harte met het leefbaarheidsbudget. Een mooi voorbeeld van hoe vrijwilligers en ondernemers in een dorp, juist ook ten tijde van de corona-crisis, samenwerken aan het omzien naar elkaar en het saamhorigheidsgevoel versterken. De saamhorigheid is in Hellouw overigens altijd al groot is geweest”, aldus van Stappershoef.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }