Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: nl.123rf

Roofvisseizoen van start met nationale hengeldag

  •   236 keer gelezen

REGIO • Sportvissers mogen vanaf zaterdag 30 mei weer op roofvissen gaan vissen.De echte roofvissers kijken al weken uit naar deze dag.

Tot 1985 gold er een totale gesloten tijd voor de sportvissers. Toen mocht er op geen enkele manier in de maanden april en mei met een hengel worden gevist. De oudere hengelaars weten dat nog wel. Er werd reikhalzend uitgekeken naar de dag waarop het weer mocht.

Jarenlang was 1 juni de grote dag. De laatste jaren werd dit echter vervroegd naar de laatste zaterdag in mei.Toen betrof het alle manieren van vissen. Ook het vissen op witvis. De bekendste witvissen zijn onder meer voorns, brasems, karpers en zeelten. 

Daarom is deze dag tot de nationale hengeldag uitgeroepen en is al jarenlang een begrip.

Roofvis
Toen de gesloten tijd opgeheven werd is wel bepaald dat deze voor het vissen op roofvis gehandhaafd blijft. De bekendste roofvissen zijn: snoek, snoekbaars en baars.

Wat houdt het vissen op roofvis in? Dit doe je met groot kunstaas, een dode vis of een stukje vis of slachtproducten. Alle kunstaas groter dan 2,5 cm wordt beschouwd als aas voor roofvis. Ook dode vis. 

Een stukje dode vis of een slachtproduct groter dan 2,5 centimeter wordt beschouwd als roofvisaas. Dit mag dus weer met ingang van 30 mei. De reden van het gesloten roofvisseizoen is dat deze vissen in alle rust aan de voortplanting kunnen werken.

Tegenwoordig mag er het hele jaar door op witvissen worden gevist. Maar wat wanneer je een snoek vangt in het gesloten seizoen aan een stukje brood? Ook dat kan gebeuren. Dan moet deze snoek direct in het zelfde water terug gezet worden.

Natuurlijk moet men wel over de juiste papieren beschikken. Wanneer mensen informatie willen hebben of lid willen worden van de Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek, kan dat via de website www.lhvdesnoek.nl.

Men kan zich ook als lid aanmelden bij Leerdam Glasstad.nl, Kerkstraat 55 in Leerdam.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }