Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Mooi weer, maar een leeg terras. Dat was door corona wekenlang het straatbeeld.
• Mooi weer, maar een leeg terras. Dat was door corona wekenlang het straatbeeld. (Foto: Rick den Besten )

De terrassen gaan weer open ook in Leerdam en Vianen

  •   keer gelezen

REGIO • De horeca mag binnenkort de deuren openen. Dat geldt echter nog niet voor iedereen.


John Vuurens exploiteert al vijf jaar lang met groot succes Grandcafé M'n Moeder op de Markt in Leerdam. Iedereen is het erover eens: het is de gezelligste kroeg van Leerdam. Vooral geliefd bij het jongere publiek. Voor de coronacrisis werden er regelmatig prachtige feesten gehouden.

"Dat kroegleven zit er voorlopig even niet in", zegt John. "Ons café is oud en het is gewoon niet mogelijk om die 1,5 meter afstand te kunnen bewaren."

De cafébaas heeft daarom al z'n energie gestoken in een creatieve oplossing voor het terras. 

"Ik heb een nieuwe indeling gemaakt met vakken van 1,5 meter bij 1,5 meter. Daarbinnen past één tafeltje en twee stoelen. Op die manier kan ik 20 mensen kwijt. Normaal zijn dat 55 tot 60 personen." 

John hoopt op toestemming van de gemeente voor een paar extra terras-meters richting de straatkant en ook nog een stukje voor het pand van de buurman. 

"Daarnaast heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben naar het kerkbestuur van de Grote Kerk gestapt. Die hebben mij toestemming gegeven om nog eens vijf extra tafeltjes neer te zetten op het Kerkplein. Niet bedoeld voor grote groepen, maar wel voor gasten die bijvoorbeeld even een kop koffie willen nuttigen met appelgebak of misschien een pilsje en een borrelhapje."

Rollercoaster
De afgelopen weken waren voor John Vuurens een 'rollercoaster van emoties'.

"Ik heb verschrikkelijke nachten gehad, waarin ik niet wist hoe ik er weer uit moest komen. Maar er waren ook momenten dat ik verschrikkelijk heb moeten lachen om alle varianten die ik voor het terras had bedacht." 

Hij is de tijd redelijk doorgekomen. "Ik heb zeven weken ergens anders kunnen werken." 

Hij heeft in al die tijd steun ondervonden van Horeca Nederland. "Ik ben vijf jaar geleden lid geworden. Eerst had ik nog wel eens het idee van: 'waarom eigenlijk?' Maar in de afgelopen periode heb ik toch wel gezien hoe belangrijk deze organisatie is en hoe goed men voor de leden opkomt. In zo'n moeilijke periode leer je je echte vrienden kennen."

Café 't Fust
Ook exploitant Steven Smith van café 't Fust aan de Voorstraat in Vianen staat in de startblokken. "We hebben ons café de afgelopen weken grondig verbouwd. Dat waren we al langer van plan, maar nu kwam het goed uit. Ook is de kroeg corona-proof gemaakt. We hebben wat wandjes verwijderd en ook de barkrukken hebben we weggehaald. We hebben de mazzel dat we een behoorlijk groot café hebben, waardoor er straks voldoende ruimte is voor ongeveer dertig mensen."

Het terras aan de Voorstraat biedt normaal gesproken ruimte aan vijftig gasten. "Dat aantal is nu teruggebracht tot ongeveer 36." Samen met de andere horeca-gelegenheden aan de Voorstraat is een plan ingediend bij de gemeente Vijfheerenlanden. "We hopen op een snelle reactie."

De Stapelbakker
Ook De Stapelbakker op landgoed Mariënwaerdt hoopt op 1 juni weer open te gaan. "We hanteren daarbij wel een aantal duidelijke huisregels", zegt communicatie-medewerker Femke Jepma. "We werken met shifts: twee voor de lunch, eentje voor de borrel en nog twee voor het diner. Per shift hebben we ruimte voor maximaal 25 personen en vier personen per tafel."

Ook is door het restaurant een aantal hygiëneregels ingesteld. "We vragen de klanten om contactloos te betalen, terwijl men zich ook moet houden de looproutes die we hebben bedacht."

Betuwse Stromen
Voor rederij Leerdam, onderdeel van de Betuwse Stromen, ziet het er de komende weken nog even minder gunstig uit. "Voorlopig geldt nog de regel dat er maximaal dertig personen op de boot aanwezig mogen zijn", zegt eigenaar Marco Moerings. "Dat is dus inclusief de kapitein, de matroos en al het andere personeel. Dan houden we simpelweg te weinig betalende gasten over en dan is het voor ons niet rendabel."

Het zag er aan het begin van het seizoen allemaal nog zo florissant uit, met duizenden boekingen. "Die hebben we allemaal moeten annuleren."

Opengaan per 1 juni is sowieso uitgesloten. "We zijn natuurlijk geen bioscoop, waar je 's middags een stoel reserveert en 's avonds een filmpje gaat bekijken. Wij moeten zaken weken van te voren inplannen. We hopen vurig op 1 juli, als er wellicht weer groepen van 100 mensen mogelijk zijn. We hebben regelmatig contact met de Veiligheidsregio. Maar die kan eigenlijk ook niet veel zeggen."

door Dick Aanen

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier