Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Mirjam Bogerd is trots op waar ze nu staat in haar leven.
• Mirjam Bogerd is trots op waar ze nu staat in haar leven. (Foto: Aangeleverd)

‘Ik koos moed als belangrijkste waarde’

  •   139 keer gelezen

LEERDAM • Een eigen bedrijf starten èn een boek schrijven. Voor een gemiddeld mens al behoorlijke mijlpalen, maar voor Mirjam Bogerd uit Leerdam misschien nog wel extra bijzonder.

Mirjam leidt aan de aangeboren bindweefselaandoening Ehlers Danlos Syndroom waardoor bindweefsel, dat gewrichten stabiel houdt, maar ook rond organen en bloedvaten zit, niet goed is aangelegd en daarmee te weinig steun biedt. Voordat de diagnose werd gesteld ging Mirjam door een diep dal. 

“Toen ik jong was had ik al allerlei klachten, maar ik kon er goed mee leven. Na mijn studie pedagogiek ging ik aan het werk als groepsleider op een leefgroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Het bleek een te grote belasting en toen ik kort na elkaar twee kinderen kreeg, stortte ik lichamelijk in elkaar. Ik was duizelig, had veel pijn, was zo moe dat ik voornamelijk in mijn bed lag en zelfs een wandelingetje van 100 meter was al een uitdaging. Mijn hele lijf leek uit elkaar te vallen, het was een angstige tijd."

"In het diepste van mijn lichamelijke dal, was het ook psychisch een zware dobber. Op een gegeven moment zat ik bij een psychiater en ik zei tegen hem: 'als je een manier hebt waardoor ik een half uur per dag kan sporten en een half uur per dag kan studeren, dan heb ik geen depressie meer'. Helaas kon hij me dat niet geven, maar ik had wel een uitspraak gedaan die heel erg waar was.”

Opleiding
En zo start Mirjam in 2017 min of meer als 'bezigheidstherapie', liggend op een matje, met de opleiding ‘de psychologie van hoogsensitiviteit’. Een opleiding waar psychologie, levenslessen en emotievaardigheden op praktische manieren aan bod komen.

“Ik bloeide op van de mogelijkheid dat mijn hersenen weer aan het werk konden! Dit, in combinatie met steeds beter passende lichamelijke therapieën, maakte dat ik uiteindelijk de opleiding ook met een diploma heb kunnen afsluiten.” Omdat Mirjam iets om handen wil blijven hebben, ontstond het plan van een eigen bedrijf: EigenwaardigLeven. 

“Ik coach vooral mensen die het gevoel hebben geleefd te worden, dat tegenslagen maken dat ze niet verder komen en hun leven als te weinig zinvol ervaren. Als ze met mij werken ontdekken ze wat ze belangrijk vinden, vinden ze moed om keuzes te maken en energie om voluit te leven en hun dromen waar te gaan maken. Ik kan mijn werkzaamheden aanpassen aan mijn eigen ritme en mogelijkheden."

"Maar het was gigantisch spannend, want als ik klanten zou krijgen, zou ik ook iets waar moeten maken. Je kunt niet zeggen: 'kom, ik help je een eindje verder'. Om dan na twee weken te zeggen: 'sorry, gaat niet lukken, zoek maar een ander'. Ik begon met proefklanten. Het ging geregeld even mis, maar dat mocht want dat was afgesproken. Langzaam maar zeker kreeg ik mezelf meer door, wist ik wat ik wel en niet kon waarmaken en hoe.”

Boek
Naast het werk voor haar bedrijf, zet Mirjam zich ook in als spreker èn is ze inmiddels bezig aan een boek.

“Het gaat erover dat hooggevoeligheid uiteindelijk een non-issue mag zijn als je goed voor jezelf zorgt, weet wat belangrijk voor je is en met een flinke dosis mildheid jezelf bekijkt. Persoonlijk leiderschap is een belangrijk thema. Het is een hele opgave om het te schrijven, maar het past me ook goed.”

Al met al staat Mirjam op een punt in haar leven, waar ze tien jaar geleden niet eens van had durven dromen. 

“Ik kan soms huilen als ik daar over nadenk. Ik leefde voor mijn kinderen, maar de dagen, weken en jaren waren lang. Tot ik een belangrijke beslissing nam, namelijk deze: ik koos MOED als een van mijn belangrijkste waarden. Als ik dan de rest van mijn leven beperkt zou zijn, dan zou ik zorgen dat ik bekend zou staan om de moedige manier waarop ik ermee om ging."

"Het betekende ook dat ik risico’s zou nemen, pijn aan zou gaan, mijn angsten in de ogen zou kijken en schaamte zou overwinnen. Die keuze is levensveranderend geweest en ik heb mezelf verrast met waar ik nu gekomen ben.”

Contact opnemen met Mirjam kan via mirjam@eigenwaardigleven.nl of 06-51795182.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }