Logo hetkontakt.nl/leerdam
• In december opende Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling over Barbie.
• In december opende Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling over Barbie. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

'Het reilen en zeilen is minder spontaan'

  •   keer gelezen

LEERDAM/ VIANEN • Sinds half maart sloten ook heel wat culturele instellingen verplicht de deuren, ook het Stedelijk Museum in Vianen en AquaZoo in Leerdam. Als alles goed gaat mogen zij per 1 juni weer open.


Tijdens de sluiting was stil zitten er niet bij, zo vertelt Hans van Dam, secretaris van AquaZoo. 

"Wij zijn, met onze groep vrijwillige verzorgers, bezig geweest met een stevig aantal projecten. Die konden we juist uitvoeren omdàt we gesloten waren. Zo werden diverse vivaria nieuw ingericht en sommige zelfs geheel vervangen. Ook vond er veel schilderwerk plaats, zodat de AquaZoo er weer tiptop uitziet."

De sluiting heeft AquaZoo ook iets positiefs opgeleverd. 

"Een aantal van ons heeft de tijd gebruikt voor het schrijven van beschrijvingen van alle vivaria, die met elkaar een nieuw informatiesysteem voor bezoekers gaan vormen. In verband met de anderhalve meter gemeenschap hebben wij daaraan zelfs een element toe kunnen voegen: een QR code die het mogelijk maakt om de informatie te lezen zonder dat aanraken nodig is. Vreemd genoeg heeft de sluiting dus het ingebruikstellen hiervan sterk versneld."

Barbie Talks
Ook het Stedelijk Museum Vianen heeft juist in deze tijd nieuwe initiatieven ontplooit, vertelt conservator Afiena van IJken.

"Een crisis als dit coronavirus zet je wel aan het denken over de relevantie van je museum in tijden van een ‘lockdown’. Het was een gelukje dat we nu een Barbietentoonstelling hebben. Barbie is de meest populaire speelgoedpop wereldwijd, daar valt ook buiten museummuren veel over te vertellen."

"Wij zijn in de eerste week van de lockdown begonnen met het virtueel openstellen van Plastic Fantastic! door middel van tweewekelijkse Barbie Talks: korte vlogs over Barbie, haar geschiedenis en eeuwige schoonheidsidealen. Het bereik van de Talks is groot, sommige filmpjes worden meer dan 6000 keer bekeken. Op deze manier kan je als museum toch kunst en cultuur bij de mensen brengen."

Niet 'zomaar' weer open
Ondanks de nieuwe ontwikkelingen, popelen zowel Afiena als Hans om de deuren 1 juni weer te openen voor bezoekers, maar ze zijn zich ervan bewust dat dat niet 'zomaar' kan.

"Ook in het museum zal er afstand tot elkaar gehouden worden en mogen er per tijdslot van anderhalf uur maximaal vijftien bezoekers binnen. Wij hebben zogenoemde coronaschermen boven de balie bevestigd en bezoekers volgen een routing door het museum. Het reilen en zeilen is iets minder spontaan dan voor corona. Wij houden ons strikt aan de hygiënische voorschriften en poetsen tussendoor alle oppervlakten schoon. Vooraf dient men zich wel aan te melden via het reserveringssysteem op onze website," aldus Afiena. 

AquaZoo moet bij de heropening ook rekening houden met de wensen van Rivas, omdat de aquaria en terraria in de kelder van verpleeghuis Lingesteyn gehuisvest zijn. 

"Het is vanzelfsprekend ongewenst dat onze bezoekers zich in andere gedeelten van het verpleeghuis begeven, dus moeten wij dat zorgvuldig organiseren. In de AquaZoo zelf wordt éénrichtingslooproute ingesteld met markeringen op de vloer die ook de anderhalve meter scheiding moeten garanderen. Ook worden er schermen geplaatst en natuurlijk kan maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten." 

Toekomst
Hans ziet de toekomst van AquaZoo niet somber in: "Omdat meer Nederlanders de vakantie dit jaar in eigen land zullen vieren hopen we dat de bezoekersaantallen zich zullen herstellen."

Stedelijk Museum Vianen ziet de bezoekers ook graag weer komen. "Wij hebben elf weken geen inkomsten gehad, de kosten liepen wel door. Ook de nabije toekomst ziet er iets anders uit, het organiseren van nieuwe tentoonstellingen wordt een uitdaging. Transporten en tentoonstellingen inrichten met behoud van de 1,5 meter is lastig. Veel collega’s in andere musea mogen nog niet naar hun werkplek, het is dus de vraag welke bruiklenen beschikbaar komen voor tentoonstellingen die op de planning staan." 

Er is overigens nòg een reden om snel naar Vianen te komen, verklapt Afiena. "Onze museumwinkel heeft een fantastisch nieuw item: hippe Barbie-mondmaskers, ontwikkeld door onze tentoonstellingsstylist Bernadette van Wijlen. De maskers in zwart, wit en roze met katoenen voering zijn een ware eyecatcher."

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier