Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Aangeleverd

Vrijwilligers in Schoonrewoerd naaien massaal mondkapjes

  •   keer gelezen

SCHOONREWOERD • In Schoonrewoerd wordt door actieve vrijwilligers massaal gehoor gegeven aan de oproep van huisarts Christina Noppe om zelf mondkapjes te gaan maken. Al ruim dertig dorpsbewoners zijn druk aan de slag gegaan op hun naaimachine.

Noppe deed de oproep twee weken geleden. De mondkapjes voorkomen verspreiding van het coronavirus niet, maar het houdt wel een hoop tegen. Het zijn dus geen 'officiële' mondkapjes zoals ze worden gebruikt in ziekenhuizen. Maar wel kapjes voor bescherming van de drager en de omgeving bij contact met buren, tijdens een wandeling op straat of bij een bezoek huisartsenpraktijk. Ook kunnen ze worden gebruikt door medewerkers in de thuiszorg.

Het patroon voor de mondkapjes werd gemaakt in samenwerking met atelier De Knopendoos. Het is eigenlijk allemaal zo simpel als wat: het mondkapje bestaat uit twee laagjes katoen. Die worden aan elkaar gestikt, waarbij de onderkant wordt opengelaten. Tussen de laagjes wordt elke keer opnieuw een velletje keukenrol of een papieren zakdoekje aangebracht. Het mondkapje moet nog wel worden voorzien van twee elastiekjes die om de oren worden bevestigd.

De katoenen mondkapjes kunnen worden gewassen op 60 graden. "Na aanraken van het kapje steeds onmiddellijk de handen zorgvuldig met water en zeep gedurende minstens 20 seconden", zo luidt het advies van huisarts Noppe.

Er is veel belangstelling voor het mondkappatroon. Atelier De Knopendoos krijgt aanvragen uit het hele land, onder andere uit Houten, Tilburg, Breda, Amsterdam en zelfs uit Sittard. Inmiddels worden in onder andere Lexmond, Brakel en Hardinxveld-Giessendam soortgelijke initiatieven ontwikkeld.

De mondkapjes zijn af te halen bij de bakker en de supermarkt in Schoonrewoerd. Voor patronen kan contact worden opgenomen met atelier De Knopendoos. Het atelier is gevestigd aan de Schaikseweg 81, op de grens van Leerdam en Schoonrewoerd. Het mobiele nummer is 06-13939486, het e-mailadres info@atelierdeknopendoos.nl

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }