Logo hetkontakt.nl/leerdam

Spoedwet in de maak om digitale besluitvorming mogelijk te maken

  •   116 keer gelezen

REGIO/DEN HAAG • Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een spoedwet die ervoor zorgt dat gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten digitaal besluiten kunnen maken. Zogeheten digitale besluitvorming is op dit moment nog niet rechtsgeldig. Daarmee lokale overheden tijdens de coronacrisis verder. 

Een belangrijke voorwaarde bij het invoeren van de wet is dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen moet zijn. Burgers moeten mee kunnen kijken via bijvoorbeeld een videoverbinding.

"Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren", aldus Raymond Knops.

Knops geeft in een kamerbrief aan zo snel mogelijk met een wetsvoorstel te komen, zodat de wet kan worden aangepast. "Afgaande op de eerste signalen vorige week, heb ik de voorbereidingen voor een tijdelijke voorziening direct ter hand genomen. Een daartoe strekkend wetsvoorstel zal Uw Kamer zo spoedig mogelijk bereiken."

Gemeenten riepen het Ministerie van Binnenlandse Zaken eerder al op om snel te onderzoeken hoe digitale besluitvorming toch rechtsgeldig kan verlopen. Bij veel gemeenten en provincies zijn er zorgen over de continuïteit van vergadering en besluitvorming, nu bijeenkomsten niet meer zijn toegestaan. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }