Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ©123RF.COM

Royal Leerdam Crystal verhuist toch niet naar binnenstad

  •   495 keer gelezen

LEERDAM • Nogal onverwacht heeft Royal Leerdam Crystal besloten de verhuizing naar de binnenstad van Leerdam af te blazen. 

Royal Delft Group, waaronder Royal Leerdam Crystal sinds 2008 valt, heeft besloten de productie van kristallen gebruiks- en siervoorwerpen door Royal Leerdam Crystal, die nu plaatsvindt vanuit Leerdam, op korte termijn te gaan coördineren vanuit de aardewerkfabriek in Delft, zo laat het bedrijf in een persbericht weten.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft in 2019 hebben een vergunning verstrekt aan Royal Leerdam Crystal BV voor de bouw van een nieuwe winkel met ruimte voor dag-horeca en voor de bouw van een nieuwe glasblazerij. Het bedrijf had had daarvoor het oude Blokker-pand in de binnenstad van Leerdam (Hoogstraat/ Markt) op het oog.

Delft
"Jaarlijks trekt Royal Delft een groeiend aantal toeristen en is daarmee bij uitstek de beste locatie voor de combinatie van de twee ambachten", schrijft Royal Delft Group. "In het aangekochte bedrijfspand in Leerdam zal de nieuwe winkel van Royal Leerdam Crystal worden gehuisvest. De eerder aangekondigde herontwikkeling van dit pand als nieuwe locatie voor de kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal zal geen doorgang vinden."

Verder laat het bedrijf weten de eerder opgehaalde financiering door aandelenuitgifte, van ongeveer 1,7 miljoen euro, aan te wenden voor de aanpassing van de begane grond van het pand in Leerdam tot winkel. Op de overige etages is het de bedoeling dat er ongeveer tien appartementen worden gerealiseerd. Hiervoor wordt de benodigde vergunning aangevraagd.

"Het bundelen van de krachten in Delft zal vanwege synergievoordelen ten goede komen aan beide ambachten."

Gemeente
Op de Facebookpagina van de gemeente Vijfheerenlanden is ook te lezen dat de plannen veranderd zijn. "Op dinsdag 17 maart 2020 heeft de Raad van Commissarissen Van Royal Leerdam het besluit genomen om het plan om financiële redenen bij te stellen. Er is alleen nog sprake van de bouw van een nieuwe winkel op de Blokker locatie."

Wethouder Cees Taal geeft aan: "Het is de gezamenlijke intentie van Royal Leerdam Crystal en de gemeente Vijfheerenlanden om een flink gedeelte van de productie van Royal Leerdam Crystal voor Leerdam te behouden." Hij is blij met de komst van de nieuwe kristalwinkel in de binnenstad.

Samen onderzoeken de gemeente en Royal Leerdam Crystal nu de mogelijkheden. Het Nationaal Glasmuseum en haar Glasblazerij worden in dit onderzoek betrokken. 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }