Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Kookcafé in dialoog: wekelijks in de Noorderberg.
• Kookcafé in dialoog: wekelijks in de Noorderberg. (Foto: Mimi van Rossem)

Wekelijks kookcafé in Noorderberg

  •   312 keer gelezen

LEERDAM • Iedere maandagavond wordt in ouderenontmoetingscentrum de Noorderberg het Kookcafé in Dialoog gehouden.

Deelnemers koken samen een zelf gekozen menu en intussen worden actuele onderwerpen besproken. Het kookcafé is een activiteit van de werkgroep SamenLeven.

De deelnemers met verschillende culturele achtergronden bedenken gezamenlijk het menu en koken dit met elkaar.

Vorige week stond Hollandse groentesoep met Marokkaanse kruiden, Spaanse tortilla met kip, een Turkse salade en een heerlijk toetje met speculaas op het menu. Het thema dat tijdens het koken en eten werd besproken was: 'Welke invloed heeft de sociale media op ons leven?'

Dit leverde verrassende discussies op. Was de ene nogal terughoudend met het SMS'en, Facebookgebruik of internet, de ander gaf aan dat je in deze tijd niet zonder kan. Wel gaven sommige ouders aan een tijdslimiet af te spreken met hun kind.

Nederlands leren
Tulin Yagmur, werkzaam bij Stichting SamenDoen vertelt dat het Kookcafé een mooie gelegenheid biedt aan mensen uit alle culturen om andere mensen te ontmoeten. Dit versterkt het netwerk van de deelnemers en ook leren de deelnemers op een ontspannen manier de Nederlandse taal.

Dit bevestigt de uit Syrië afkomstige Said. Als enige man stond hij samen met dames uit Nederland, Turkije en Marokko een heerlijke Spaanse tortilla te bereiden. Hij doet aan het kookcafé mee omdat hij snel de Nederlandse taal wil leren. "Ik kook thuis ook vaak en het liefst kip en vleesgerechten. En natuurlijk barbecue ik graag. Waarom ik mee doe? Ik wil graag snel de Nederlandse taal leren want ik wil vrijwilligerswerk in de Kringloopwinkel gaan doen."

Gezelliger
De dames Anneke en Ina, beiden alleen wonend, vertellen dat zij meedoen omdat het samen eten toch veel gezelliger is dan thuis in je eentje. Ina: "Ik kan niet zo goed koken en vind het heel interessant te leren koken van andere culturen. Thuis maak ik veel in de magnetron klaar."

Anneke geeft aan het erg leuk te vinden andere mensen te leren kennen. "Ik heb twee jaar geleden ook al meegedaan aan het cultureel koken. Ik vond dat zo leuk dat ik weer wilde meedoen."

De dames, die elkaar niet kenden voordat zij aan het kookcafé meededen, maken nu ook privé afspraken met elkaar. Yagmur haakt hierop in: "Dit is wat wij willen bereiken. We zijn twee jaar geleden met een groep statushouders begonnen met het koken. Al snel bleek dat er zoveel animo vanuit andere groepen kwam, dat wij hier dus een vervolg aan hebben gegeven."

Iedereen is welkom om mee te koken. Er kunnen iedere sessie maximaal 17 mensen aan meedoen. Deze kooksessie is begonnen op 13 januari en duurt tot 2 maart. 9 maart begint een volgende sessie maar deze zit al vol. Mensen moeten zich echt aanmelden via: info@samendoen.expert.

door Mimi van Rossem

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }