Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Wethouder Marcel Verweij overhandigt Rian Kolf een grote doos chocolade voor bij de koffie.
• Wethouder Marcel Verweij overhandigt Rian Kolf een grote doos chocolade voor bij de koffie. (Foto: Mimi van Rossem)

Voor de 25ste keer Open Maaltijd in De Hoeksteen

  •   417 keer gelezen

LEERDAM • Op Valentijnsdag is voor de 25ste keer in de Vrijgemaakt Gereformeerde kerk De Hoeksteen aan de Emmalaan in Leerdam een Open Maaltijd gehouden. Tijdens deze jubileummaaltijd genoten ruim 85 mensen uit heel Leerdam van een heerlijk viergangen diner.

De organisatoren van de Open Maaltijden, Rian Korf, Gretha Scholtens en Teuni Medemblik hadden alles uit de kast gehaald om er een geslaagd feest van te maken. Hierbij geholpen door ruim dertig vrijwilligers hebben zij de gasten culinair verwend met een heerlijk diner.

Ook wethouder Marcel Verweij die, vanwege het jubileum namens de gemeente aanwezig was, genoot van de sfeer en de maaltijd en sprak zijn grote bewondering uit voor allen die deze maaltijd mogelijk maken.

Gretha vertelt: "Als kerkgenootschap wilden wij iets voor de ouderen en eenzamen in de wijk doen. Dit vanuit de gedachte Gods liefde praktisch en tastbaar door te geven. Al gauw kwamen wij op het idee van een maaltijd omdat dit een mooie gelegenheid biedt aan mensen om elkaar te ontmoeten."

Teuni vult aan: "Leuk om te vermelden is dat deze 25ste maaltijd op precies dezelfde datum is gehouden als de allereerste. Want toen we in februari 2014 begonnen met de maaltijden, waarvoor we alle ouderen en mensen met een smalle beurs uit wijk Oost hebben uitgenodigd, was het ook Valentijnsdag. In het begin hebben we bij alle seniorenflats flyers rondgebracht om de bewoners uit te nodigen voor de maaltijd.

Heel Leerdam
"Inmiddels zien we niet alleen bewoners uit wijk Oost, maar ook een groot aantal mensen uit heel Leerdam bij de maaltijden. En dit zijn niet allemaal mensen met een smalle beurs hoor, maar ook financieel sterke ouderen die vaak alleen zitten te eten. Dit is een mooie gelegenheid om ook als je alleen bent ergens gezellig te gaan eten. De drempel is veel lager dan alleen uit eten te gaan in een restaurant. We merken dat iedereen erg naar deze maaltijd uitkijkt."

Waren er bij de eerste maaltijd ongeveer twintig mensen aanwezig, al snel kwamen er voor iedere maaltijd tussen de 80 en 90 aanmeldingen binnen.

Gretha merkt hierover op: "Helaas kunnen wij niet meer dan 85 mensen per keer ontvangen. Mensen moeten zich aanmelden, maar als de maaltijd vol zit dan komen zij op een reservelijst en worden bij de eerstkomende maaltijd als eerste uitgenodigd aanwezig te zijn."

Verrassing
Het is iedere keer weer een verrassing welk menu diëtiste en kok Rian Korf samen met Rozanne Bogerd heeft bedacht.

Rianne: "Ik vind het leuk om voor een grote groep mensen te koken. Dit heb ik van huis uit want we waren thuis met elf kinderen, dus werd er iedere dag voor een groot aantal mensen gekookt. Maar het is iedere keer wel weer een uitdaging iets anders te koken. We houden een logboek bij en proberen iedere keer iets nieuws te bereiden. Ook vind ik hygiëne in de keuken erg belangrijk, dus wordt er met een beperkt aantal mensen aan de maaltijd gewerkt."

"We koken alles zelf met eigen receptuur. Omdat ik goed eten erg belangrijk vind, werken we uitsluitend met verse producten en veel groente. We houden wel rekening met een dieet van de gasten, maar niet met datgene wat ze niet lusten. Ik vind het een uitdaging om mensen te laten proeven van alles. De gasten waarderen dit zeer en iedere maaltijd wordt ons gevraagd of ze het recept mogen hebben."

Hierop haakt Teunie in door een receptenboekje te laten zien dat ter gelegenheid van de tiende Open Maaltijd is gemaakt.

Heerenlanden College
Iedere maaltijd zijn er ruim 30 vrijwilligers druk in de weer om alles soepel te laten verlopen. De vrijwilligers worden hierbij geholpen door jongeren van de kerk en leerlingen van het Heerenlanden College die maatschappelijke stage lopen.

Iedereen helpt bij het ontvangen van de gasten, het schenken van een drankje, het uitserveren van de maaltijd, de tafels dekken en de afwas. Wat de gasten erg leuk vinden, is dat de tafelversieringen iedere keer in het teken staan van het seizoen waarin de maaltijd wordt gehouden. In het voorjaar staan er vrolijke narcissen op tafel en in het najaar leuke herfstboeketjes.

Één van de vrijwilligers, Lijdie Dekkers, legt uit dat het bij de Open Maaltijd niet alleen om het eten gaat maar ook om aandacht. "Het is hier altijd zo liefdevol naar elkaar toe. Hier wordt niet gekeken of iemand van de kerk, gehandicapt, homo, lesbisch, arm of rijk is. Iedereen is welkom."

Mevrouw Koopmans–Otten is met haar 91 jaar de oudste deelnemer en is alle 25 keer aanwezig geweest. "Het is hier altijd gezellig en de maaltijd is voor mij een uitje. Ik kom hier samen met mijn buurvrouw die ook iedere keer meekomt."

Lia Brommeijer merkt hetzelfde op. "Ook ik vind het hier reuze gezellig en het eten ziet er goed verzorgd uit. Ze maken er zoveel werk van. En het maakt niet uit aan welke tafel je zit, het is gezellig en je zit thuis niet alleen te eten."

door Mimi van Rossem

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }