Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Janneke Boogaard

Raad West Betuwe verruimt regeling incontinentiemateriaal

  •   428 keer gelezen

WEST BETUWE • De regeling 'tijdelijke oplossing incontinentiemateriaal' in de gemeente West Betuwe wordt aanzienlijk verruimd. Een aangenomen amendement van SGP, PvdA, Leefbaar Lokaal Belang, D66 en Verenigd West Betuwe zorgt ervoor dat ook inwoners met veel medisch afval voortaan kunnen profiteren van de regeling.

Sinds de invoering van de ondergrondse restafvalcontainers, moeten de inwoners van Rivierenland per vuilniszak van 30 liter betalen voor het weggooien daarvan. Mensen die incontinentiemateriaal gebruiken zien hun kosten daardoor flink stijgen.

De regeling voor incontinentiemateriaal werd in de zomer van 2019 ingevoerd. Maar de regeling kende wel een aantal beperkingen. Chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon werden echter uitgesloten, omdat voor deze groep al een regeling bestaat (WMO). Ook werd de tegemoetkoming voor medisch afval beperkt tot alleen afval inzake dialyse- en stomazorg. Het is de bedoeling dat het materiaal in de toekomst apart wordt ingezameld. 

Het bedrag is een tegemoetkoming voor de extra keren dat inwoners hun incontinentiemateriaal of medisch afval naar de ondergrondse container brengen. De vergoeding is 125 euro voor het jaar 2020. Dit is gebaseerd op twee extra inworpen per week. 

Verantwoordelijk wethouder Govert van Bezooijen becijferde dat verruiming van de regeling de gemeente heel veel geld kan gaan kosten. Hij schat dat in potentie zo'n 2000 inwoners in aanmerking komen voor de regeling. Nu zijn dat er nog maar 65. 

Later meer...

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }