• Deze vier houden een informatieavond over het gebruik van lachgas.
• Deze vier houden een informatieavond over het gebruik van lachgas. (Foto: Mimi van Rossem)

Ook in Vijfheerenlanden overlast door gebruik lachgas

  •   1052 keer gelezen

LEERDAM • Er komen steeds meer meldingen van overlast over het gebruik van lachgas. Daarom wordt er donderdag 30 januari een voorlichtingsavond gehouden in De Joost.

Initiatiefnemers van deze avond zijn het CDA raadslid David Golverdingen, oud jongeren raadslid Thijs van der Linden, Eva-Linde Middag, voorzitter van de Jongerenraad Leerdam en Samira Bogerd, algemeen lid van jongerenraad.

Tijdens deze avond worden de aanwezigen geïnformeerd over hoe voorkomen kan worden dat er gezondheidsklachten ontstaan door lachgasgebruik. Door goede informatie te geven hopen de organisatoren dat de (onnodige) zorgen over het gebruik van lachgas weggenomen worden, en ook dat het imago van lachgas wordt bijgesteld.

Lachgaspatronen
Golverdingen vertelt: "Het gebruik van lachgas is de laatste jaren flink toegenomen onder jongeren en uitgaande jong volwassenen. Handhavers, zoals de bijzondere opsporingsambtenaren en politie krijgen steeds vaker meldingen van overlast van lachgasgebruik op straat. Ook liggen er vaak rondslingerende lachgaspatronen in de straten en op pleinen."

"En dit is niet alleen een landelijk probleem aan het worden, ook in de gemeente Vijfheerenlanden zijn lege lachgaspatronen gevonden en is er overlast gemeld dat veroorzaakt wordt door het gebruik van lachgas. Daarnaast hebben horecaondernemers, jongeren, het maatschappelijk middenveld, leerkrachten en ouders veel vragen over het gebruik van lachgas."

"Vorig jaar heb ik als raadslid hier al vragen hierover gesteld tijdens een raadsvergadering, maar ik wilde het niet alleen bij vragen stellen houden. Ik vind het ook belangrijk om er iets mee te doen en het probleem bespreekbaar te maken. Ook moet de gemeente een goed beleidsplan over dit probleem maken. Daarom heb ik contact gezocht met de jongerenraad en samen hebben wij besloten een voorlichtingsavond te houden waarbij we ook de Jellinek Kliniek, GGD, hebben uitgenodigd."

Verder worden de LOV, de gemeente, het Trimbos instituut, de politie, alle scholen uit Vijfheerenlanden, sportverenigingen, de wijkraden en het maatschappelijk middenveld en natuurlijk alle leerlingen, jongeren en ouders verwacht. Per stelling over wat onder andere de effecten zijn van lachgas gaat een deskundige in dialoog met de aanwezigen.

Avond
De informatieavond wordt op donderdag 30 januari gehouden in het Heerenlanden De Joost aan de Joost de Jongestraat in wijk West Leerdam. Presentator is Henk den Boer.

De informatieavond is vrij toegankelijk en begint om 19:30 uur. Tussen 18:45 en 19:30 uur is de inloop waarna wethouder Tirtsa Kamstra de avond zal openen. Hierna zal het Jellinek/ GGD Utrecht uitleg geven over wat het effect is van het gebruik lachgas.

Daarnaast zal presentator Henk den Boer met de gemeente, het jongerenwerk, de politie en de horeca ingaan op het beleid van de gemeente, de ervaringen van het Jongerenwerk en de problemen die op straat worden ervaren.

door Mimi van Rossem

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }