Logo hetkontakt.nl/leerdam

B&W: 'Bouw gymzaal bij Kindcentrum'

  •   758 keer gelezen

LEERDAM • Als het aan het college van B&W ligt, wordt bij de bouw van het Kindcentrum Broekgraaf - eerder aangeduid als Brede School Broekgraaf - meteen de bouw van een gymzaal meegenomen.

De nieuwe gymzaal moet de bestaande gymzaal West aan de Marnix van Sint Aldegondestraat vervangen. De bouw van het Kindcentrum Broekgraaf met twee basisscholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang is onderdeel van het Stedenbouwkundig plan 'Voorzieningencluster in de wijk Broekgraaf'. Ook het vernieuwde complex van Leerdam Sport, nieuwe appartementen en het voormalige jongerencentrum M3 - waar een gezondheidscentrum in komt - maken deel uit van dit project.

De bouw van het Kindcentrum met een nieuw onderkomen voor basisscholen De Klim Op en De Wilgenhoek en voorzieningen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang is een van de belangrijkste ontwikkelingen op deze locatie. De gemeente ziet dit project zelfs uitgroeien tot 'het hart van de nieuwe wijk'.

De volgende stap bij het realiseren van het Kindcentrum is de keuze van een architect die het voorlopig ontwerp moet maken. Volgens B&W komt daarmee direct de vraag aan de orde of in dat ontwerp ook een gymzaal moet worden meegenomen ter vervanging van gymzaal West.

Gymzaal West gesloopt
Voor het college is het antwoord op die vraag duidelijk: de gymzaal moet meteen in het nieuwbouwplan worden meegenomen. De mogelijkheid om de leerlingen van De Klim Op en De Wilgenhoek straks in gymzaal West te laten gymmen wijst het college van de hand.

"Deze zaal verkeert in slechte staat, dateert uit 1958 en is zo oud dat renoveren niet mogelijk is. De zaal moet gesloopt worden", zeggen B&W in het voorstel.

Berenschot
Ook het geven van gymlessen in sporthal Berenschot is niet aan de orde. De afstand van Kindcentrum Broekgraaf tot Berenschot bedraagt namelijk meer dan een kilometer. En daarmee wordt de maximale afstand overschreden die een school met de omvang van het nieuwe Kindcentrum van een gymzaal verwijderd mag zijn.

Bovendien is de capaciteit van de sporthal aan de Tiendweg onvoldoende om onderdak te bieden aan de gymlessen van alle scholen in Leerdam West. Zeker omdat de mogelijkheid bestaat dat het aantal gymuren in het basisonderwijs in de toekomst wordt uitgebreid.

Goedkoopste variant
Volgens het voorstel van B&W zijn er meerdere opties om te voldoen aan de behoefte aan gymzaalcapaciteit, maar is de goedkoopste variant de bouw van de gymzaal direct mee te nemen in het ontwerp van het nieuwe Kindcentrum.

Een ander voordeel om tegelijk met de bouw van het Kindcentrum ook een gymzaal te realiseren, is dat de leerlingen van De Klim Op en De Wilgenhoek - die straks het meest gebruik gaan maken van de zaal - niet 'de weg op hoeven' voor hun gymlessen. "Het bouwen van de nieuwe gymzaal in het nieuwe Kindcentrum scheelt reistijd voor de leerlingen", aldus het voorstel.

Al met al stellen B&W in het voorstel vast dat het een gemiste kans is om de bouw van de gymzaal niet te combineren met die van het nieuwe Kindcentrum Broekgraaf. De kosten van de bouw van de gymzaal worden geraamd op 1,2 miljoen euro.

In het voorstel vragen B&W bovendien om het voorbereidingskrediet van 150.000 euro - het bedrag dat de Leerdamse raad in oktober 2018 beschikbaar stelde - te verhogen naar 600.000 euro. Dat extra geld is nodig om de plannen voor het totale Kindcentrum verder uit te werken. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de inhuur van externe projectleiding, architecten-, ingenieurs- en adviesbureaus.

De commissie buigt zich volgende week over het voorstel, donderdag 6 februari staat het op de raadsagenda.

door André Bijl

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }