Logo hetkontakt.nl/leerdam

Asperense fotograaf Jurian den Besten: 'Ik wil meewerken aan acceptatie'

  •   557 keer gelezen
• Één van de portretfoto’s van Under my Skin is deze van het 15-jarige Chinese meisje Xueli Abbing.
• Één van de portretfoto’s van Under my Skin is deze van het 15-jarige Chinese meisje Xueli Abbing. (Foto: Jurian den Besten)

ASPEREN/ LEERDAM • Met de expositie Under my skin in Glasstaete laat fotograaf Jurian den Besten (44) met serene portretfoto's zien dat schoonheid relatief is. In de fotoreeks staat de verscheidenheid van de huid centraal.

Jurians oog viel vorig jaar bij toeval op een artikel met foto over een 15-jarig Chinees meisje genaamd Xueli Abbing dat in Rotterdam woont. Dit meisje lijdt aan albinisme en een van de kenmerken is dat haar lichaam geen pigment aan maakt. Haar huid en haren zijn daardoor heel licht van kleur.

"Haar mooie, aparte gezicht in combinatie met het verhaal over haar huidziekte, maakten dat ik haar graag wilde portretteren", vertelt Jurian.

Elk portret een eigen verhaal
Na deze eerste foto dook de fotograaf nog dieper in de materie van 'de huid' en ging op zoek naar meer modellen. Naast het Chinese albinomeisje vond hij ook personen met vitiligo, pigmentvlekken, wijnvlekken en met overdadig veel sproeten. Bij elk portret hoort een eigen verhaal dat Jurian den Besten erbij heeft opgetekend.

In zijn zoektocht naar mensen met een huidaandoening hoorde de geboren en getogen Leerdammer verhalen over afwijzing en buitensluiting vanwege een afwijkend uiterlijk, zowel in sociale kringen als in de werkomgeving. Voor Jurian werd dit project hierdoor al snel meer dan alleen maar een serie karakteristieke portretten produceren.

"Ik wil graag meewerken aan de acceptatie en awareness van de verschillende aandoeningen. Ik merkte zelf door veel met deze mensen bezig te zijn en foto's van ze te zien en te maken, dat de huidafwijkingen niet meer opvielen. Dit gun ik meer mensen."

Vrije tijd
Jurian den Besten woont in Asperen en is fulltime key accountmanager Nederland voor een Belgische producent van vloeren. Hij besteedt al zijn spaarzame vrije tijd aan fotograferen. Jurian: "Ik vind het mooi om door mijn foto's verhalen te vertellen en mensen vast te leggen zoals ze echt zijn. Mijn motto is: Photography is about capturing souls, not smiles en dat hoop ik met deze expositie duidelijk te maken."

In 2018 volgde Jurian verschillende Leerdamse glasblazers en legde hen vast met zijn camera. Deze foto's zijn naast straatfoto's uit Venetië in de serie Glass & the City drie maanden geëxposeerd geweest in Lingesteyn en nu permanent te zien in het Gezondheidscentrum Vuren. In november en december zijn twee foto's uit de serie Under my skin tentoongesteld in Hilton CDG Parijs en aansluitend in Hilton Brussel. Dat was heel mooi, maar dat de veertien portretten nu in zijn geboortestad Leerdam hangen, vindt Jurian eigenlijk een stuk spannender.

"In Leerdam kennen best wat mensen mij en hier krijg ik natuurlijk allerlei meningen te horen. Dat is leuk en spannend tegelijk." De expositie Under my Skin in Glasstaete is te zien vanaf zaterdag 11 januari tot eind maart.

www.juriandenbesten.com

door Astrid Pel

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }