Logo hetkontakt.nl/leerdam

Bomen herplanten buitengebied West Betuwe

  •   113 keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeente West Betuwe herplant ongeveer 300 bomen in buitengebied van Buurmalsen, Enspijk, Herwijnen, Rhenoy en Vuren.

Het gaat om verschillende boomsoorten, zoals populieren, lindes, iepen en elzen. De klus duurt tot begin februari. 

De bomen komen aan de Detsteeg, Boutenstijnseweg, Hoevenseweg, Kooiweg, Beschuinse, Achterdijk, Kerkweg en Hennisdijk. Daarvoor gebruikt de gemeente West Betuwe de gemeentelijke bermen in het buitengebied. De gemeente houdt rekening met kabels, leidingen, inritten en lantaarnpalen. Avri voert het werk in opdracht van de gemeente uit. Naar verwachting is het werk begin februari klaar. Dat is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Periodiek controleren
De gemeente is verantwoordelijk voor de bomen in de openbare ruimte. Periodiek controleert de gemeente de gezondheid en veiligheid. Bij de controle in 2019 bleek dat sommige bomen ziek of onveilig waren. Het was nodig om deze te kappen.

Waar mogelijk wordende bomen ook weer herplant. Dat kan niet altijd op dezelfde plaats. Dit project is daar een voorbeeld van. 

Goed voor de biodiversiteit
Vroeger was het gebruikelijk om dezelfde soorten bomen in één laan te planten. Het gevolg daarvan is dat ze gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups van afgelopen zomer.

Tegenwoordig wordt meer rekening gehouden met biodiversiteit. Daarom worden de verschillende boomsoorten in één laan herplant. Dat voorkomt plagen en is daarmee ook beter voor natuur en inwoners. 
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }