Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Panelleden achter de tafel, v.l.n.r.: Wolter Ziggers van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Kees Kroes van LTO Noord, John Horrevorts van RE-N Tehcnology BV en Henk van Vuren.
• Panelleden achter de tafel, v.l.n.r.: Wolter Ziggers van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Kees Kroes van LTO Noord, John Horrevorts van RE-N Tehcnology BV en Henk van Vuren. (Foto: Dick Aanen)

Spervuur van vragen over biogasinstallatie

  •   266 keer gelezen

GELDERMALSEN • Directeur John Horrevorts van RE-N Technology BV hield dinsdagavond in het gemeentehuis van West Betuwe een wervend verhaal over de geplande biogasinstallatie op het Avri-terrein in Geldermalsen. Het plan is om daar in zes gigantisch grote silo's lokale koeienmest om te zetten naar biogas, gedroogde mestkorrels en (relatief) schoon water. 

Volgens Horrevorts levert de installatie, die medio 2022 operationeel zou moeten zijn, een grote bijdrage aan de oplossing van het mestprobleem. Vooral de uitstoot van methaan en ammoniak zal in de regio drastisch worden geminimaliseerd. De kunststofbrokken zullen worden geëxporteerd naar landen waar een tekort is aan fosfaat. 

Vanuit het publiek kwam er een spervuur van vragen aan de Hoorvorts. Ook de vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek waren nieuwsgierig. Hoewel de provincie Gelderland uiteindelijk de vergunning zal verlenen, moet de gemeenteraad van West Betuwe dit jaar eerst nog een zogenaamde 'verklaring van geen bedenking' afgeven. De meeste politieke partijen hielden hun kruit droog.. Sommige fracties, zoals Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, is ronduit tegen. Ook het college is nog niet echt razend enthousiast. 

Oud-raadslid Jos Rietbergen heeft grote twijfels. "Het is onzinnig om die installatie hier in de Betuwe neer te zetten, terwijl de concentraties mest zich juist bevinden op de Veluwe, Noord-Brabant, de Peel en een stukje Limburg." 

Henk van Vuren verwoordde de gevoelens van de omwonenden, die vooral vrezen voor stankoverlast. "We zijn heel erg bezorgd over wat er komt, hoe het er komt en wat de maatregelen zijn als er toch (stank)overlast is."

Van Vuren gelooft overigens niet dat er een probleem is met het mestoverschot. "Ik denk niet dat er in deze regio voldoende mest is om zo'n apparaat te laten draaien. Ik denk dat de mest die bij de boeren te vinden is uitgereden wordt over hun eigen terrein. Of dat het wordt uitgereden langs de snelweg of de gronden die daar voor gebruikt kunnen worden." Bovendien, zo oordeelt Van Vuren: de veestapel gaat krimpen, dus ook minder mest. "En Iets wat er niet is, kun je ook niet vergisten."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }