Logo hetkontakt.nl/leerdam

Lezing over de jonge Rembrandt in Stroomhuis

  •   46 keer gelezen

NEERIJNEN • Kunsthistorica Thea Willemsen verzorgt op donderdag 16 januari om 10:30 uur een lezing over de jonge Rembrandt in het Stroomhuis in Neerijnen.

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling in De Lakenhal in Leiden. Het pas geopende vernieuwde museum laat een ander beeld van Rembrandt zien dan wij kennen, namelijk zijn vroege werk. Rembrandt stierf 350 jaar geleden en nu wordt  het kroonjaar 2019 afgesloten met de tentoonstelling 'De Jonge Rembrandt' (tot 9 februari).

Geboortestad
Leiden was Rembrandts geboortestad. De eerste vijfentwintig jaar van zijn leven bracht hij er door. Nog heel jong ging hij er in de leer bij een plaatselijk schilder, onder wiens leiding zijn talent zich snel manifesteerde. Of het nu ging om portretten, Bijbelse verhalen of mythologie, op vrijwel elk gebied toonde Rembrandt zich vroeg een waar meester. Zijn trefzekerheid en levendigheid werden erkend door een belangrijk man als Constantijn Huijgens.

De tentoonstelling laat vooral werken zien uit de jaren 1624-1634. Bezoekers krijgen daarmee een mooi beeld van de ontwikkeling van de kunstenaar, van zijn verbazingwekkende veelzijdigheid, de thema's die hij bij de kop nam en het leerproces dat hij doormaakte. 

Ontwikkeling
Deze lezing doet dienst als een introductie op die expositie. Nader wordt ingegaan op Rembrandts ontwikkeling, op de invloeden die hij opdeed bij zijn leermeesters in zowel Leiden als Amsterdam, op zijn onderwerpkeuze en natuurlijk ook op de snelle vorderingen die hij stilistisch maakte. 

Na de lezing is er een lunch in de Uit-spanning. Er wordt erwten- of champignonsoep geserveerd. Kunsthistorica Thea Willemsen zal daar ook bij aanwezig zijn. De prijs van de maaltijdsoep bedraagt 7,50 euro, de deelname aan de lezing kost 12,50 euro. Voor beide is reserveren nodig, dat kan via www.stroomhuisneerijnen.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }