Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Joris' Kerstboom in 2018.
• Joris' Kerstboom in 2018. (Archieffoto: Nico Van Ganzewinkel)

Een boom vol wensen en herinneringen

  •   141 keer gelezen

LEERDAM • Een wens voor de wereld, een bedankje voor iemand die veel voor anderen doet of een herinnering aan iemand die je mist: in Joris' Kerstboom is plek voor vrolijkheid en verdriet.

De meeste Leerdammers rekenen er al op: in de donkere dagen voor Kerst is daar een grote kerstboom als lichtpunt, die steeds voller komt te hangen met persoonlijke berichten, verpakt in een bal. Ook dit jaar komt Joris Linssen weer persoonlijk naar Leerdam om de mensen een hart onder de riem te steken en de verhalen achter de kerstballen te horen.

Eén week
Toch zijn er ook een paar dingen anders dan de voorgaande edities. Dit jaar is Joris' Kerstboom één week 'actief' in plaats van twee. Van 14 tot en met 21 december zijn de vrijwilligers paraat om mensen te ontvangen en ballen uit te reiken.

Contact
"Dat stukje contact is een belangrijk onderdeel van Joris' Kerstboom", vindt Lity van Hoboken. Ze is al vanaf het begin bij het evenement betrokken en trekt dit jaar samen met Annebeth Buiting de kar.

Rabobank
Lity: "Het idee ontstond bij bewoners van de Julianastraat omdat we het Dr. Reilinghplein wat wilden opvrolijken in de decembermaand." Inmiddels staat de boom niet meer op het plein maar op de Vlietskant, bij het kantoor van de Rabobank. "De Rabobank maakt het evenement financieel mede mogelijk en stelt ruimte beschikbaar waar we gezellig een praatje kunnen maken en zelf ook even kunnen opwarmen. Die warmte kan iedereen goed gebruiken in deze koude tijd van het jaar, zeker mensen die eenzaam zijn. Natuurlijk is het ook prima als je alleen even langskomt om een bal in de boom te hangen."

Joris' Angels
Dat kan van 14 tot en met 21 december dagelijks van 12:00-17:00 uur. Ook nieuw: gedurende drie dagen komen er drie 'engelen' van de KRO/NCRV assisteren: Joris' Angels. "We hebben dit jaar ook nieuwe ballen", vertelt Annebeth. "Daar kun je een foto in doen, al dan niet met een tekst. Je mag ook zelf iets maken en dat komen ophangen. En vergeet niet: het hoeven geen zielige verhalen te zijn, ook positieve ervaringen zijn mooi om een plekje te geven in de boom."

Vrijdag komt Joris
Dit keer komt Leerdam niet in de tv-uitzendingen van Joris' Kerstboom. De presentator komt wel naar Leerdam, op vrijdag 20 december van 14:30-15:30 uur. Het concept van Joris' Kerstboom wordt op steeds meer plaatsen in het land toegepast, waardoor de redactie van het programma keuzes moet maken. "Maar het is natuurlijk wel heel leuk dat Joris toch komt."

De ervaring leert dat ook mensen van buiten de stad naar Leerdam komen voor de boom. "Dat vinden we uiteraard fijn, we hopen zeker dat er inwoners uit het hele gebied van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden komen."

Zaterdag: afsluiting
Zaterdag heeft burgemeester Sjors Fröhlich het hele gebeuren geopend door de eerste bal op te hangen. En op zaterdag 21 december om 16:00 uur wordt de boom als afsluiting extra in het licht gezet. Sponsor Rabobank hangt dan de laatste bal op en er is opnieuw muziek, van gitarist Jeroen Danz en zanger John Blom.

Warm hart
Zo is opnieuw een mooi evenement georganiseerd. Lange tijd was het onzeker of het dit jaar wel door kon gaan. "Gelukkig hebben de Lions ons opnieuw gesponsord, werkt de gemeente met raad en daad mee en konden we via firma Bron goedkoop aan een boom komen. Bij de opening en sluiting krijgen we gratis oliebollen van de kraam op het Dr. Reilinghplein en chocolademelk van Albert Heijn. En ook Koffie in de Bakkerij zet zich in om Joris' Kerstboom door te laten gaan." Samen met de sponsoring door de Raobank mag het duidelijk zijn: heel veel mensen dragen de wenskerstboom een warm hart toe.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }