Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Everdina Sleeuwenhoek voelt veel liefde voor de Roma.
• Everdina Sleeuwenhoek voelt veel liefde voor de Roma. (Foto: Aangeleverd)

'Ons doel is de liefde van Jezus te delen'

  •   680 keer gelezen

ASPEREN • In de zomer van 2018 startte Everdina Sleeuwenhoek (44) uit Asperen haar stichting HeartView for You. Anderhalf jaar later krijgt het werk steeds meer vorm, zowel in Roemenië als in eigen omgeving.

In 2016 kwam ze in contact met Roemenië door een korte zendingsreis met de bijbelschool die ze toen volgde. Ze kwam in aanraking met Roma mensen die in diepe armoede naast de vuilnisbelt leven. "Ik was diep onder de indruk. De Roma kregen mijn hart en ik wilde graag terug en mijn gezin meenemen. Dat gold ook voor jongeren, door het organiseren van outreaches."

Volgens de inwoonster van Asperen is de nood in Roemenië nog altijd groot. Zeker onder de Roma. "De Roma zijn zigeuners. Ze hebben maatschappelijk een grote achterstand en leven vaak in extreme armoede. Ze worden door de bevolking genegeerd en gediscrimineerd en het onderwijs dat hun kinderen krijgen, is ver onder de maat. Ze krijgen geen kans op een normaal leven. De Roemenen lopen vaak met een bocht om de Roma heen."

Liefde
Everdina voelt juist veel sympathie en liefde voor de Roma.

"Ze zorgen goed voor elkaar, het zijn echte familiemensen en ze waarderen de hulp die geboden wordt. Ze zijn blij als ze je zien en ontvangen je met liefde. Ik geloof dat de Roma ons voorgaan in het Koninkrijk van God. Het belangrijkste is dat hun hart verandert. Dat ze tot geloof komen en ontdekken dat Jezus ook voor hen is gestorven en ze beseffen dat ze er mogen zijn."

Vuilnisbelt
In november bezocht ze met een team huisjes bij een vuilnisbelt en ging naar een gevangenis om te evangeliseren.

"Eén van die jongens zei: 'Ik kwam voor de pizza, maar jullie komen met Liefde'." Gemiddeld bezoekt Everdina eens in de zes tot acht weken Roemenië en is vooral actief in en rond de stad Cluj-Napoca. Twee keer per jaar gaat er een transport naar Roemenië met onder meer kleding en speelgoed; afgelopen zomer werden er tasjes met cadeaus uitgedeeld. "Soms bidden we met de mensen. Ik leer nu Roemeens. Onlangs gaf een vrouw me een knuffel en zei: 'Wil je met me bidden'? Fijn dat ik haar kon verstaan."

Voedselbank
Naast het werk in Roemenië heeft de stichting ook contact met bijvoorbeeld de Voedselbank in Leerdam door middel van kledinguitgifte.

"Dat hebben we nu twee keer gedaan. Ook onderhouden we contacten met andere instanties in onze omgeving. We krijgen bij onze activiteiten hulp van vrijwilligers. Daar zijn we dankbaar voor. De breiclub uit Asperen is aan het breien en haken voor Roemenië. Een mevrouw maakt maar liefst honderd knuffels. Geweldig om zo met elkaar bezig te zijn."

Zaterdag 28 december organiseert de stichting HeartView for You een oliebollenactie om het werk in 2020 verder uit te kunnen breiden. Op 19 december helpt Everdina Sleeuwenhoek mee bij de kerstlunch voor medewerkers en deelnemers van de Leerdamse Voedselbank en in maart staat er een Vrouwendag op de agenda.

Outreach
"In april staat er een nieuwe outreach met 23 jongeren uit Culemborg gepland. We gaan in Roemenië evangeliseren, de gevangenis bezoeken en er bestaan plannen om met elkaar een huisje te bouwen voor een arm gezin." In augustus staat de volgende outreach op het programma.

Everdina Sleeuwenhoek weet niet precies hoe het verder gaat met haar leven en haar stichting.

"Of we ons later definitief in Roemenië vestigen? De nood daar is groot en ik voel heel veel liefde voor deze mensen. Als God zegt dat we moeten gaan, gaan we."

Wie HeartView for You wil steunen of meer wil weten over het werk van de stichting kan contact opnemen met Everdina Sleeuwenhoek. Op haar website www.heartviewforyou.nl staat alle informatie. Daar is het ook mogelijk oliebollen te bestellen.

door André Bijl

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }