Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: 123rf.com

Heukelum verdeeld over café De Zwaan

  •   keer gelezen

HEUKELUM • Bewoners van de binnenstad van Heukelum zijn de overlast van café De Zwaan helemaal zat. "Tot zes uur 's ochtends zitten wij in de herrie", klaagde inspreker Nol Macleane dinsdagavond tijdens een voorrondesessie van de gemeenteraad in West Betuwe. Hij sprak namens een grote groep bewoners.

De bewoners hebben grote moeite met het plan om de sluitingstijd voor de commerciële horeca in West Betuwe los te laten, zoals dat nu door het college wordt voorgesteld in het raadsvoorstel tot vaststelling van de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (Apv). "Het lijkt dat er alleen rekening wordt gehouden met de uitbaters en geen rekening wordt gehouden met de omwonenden", aldus Macleane.

Vast sluitingsuur
De omwonenden vinden het vreemd dat er bij het opstellen van dit artikel in Apv niets is gedaan met het advies van de brandweer en de politie. Die hebben een sterke voorkeur voor één vast sluitingsuur, omdat dit veel beter te handhaven is. Bewoners vinden dat de gemeente moet aansluiten bij de sluitingstijden in de naburige gemeente Vijfheerenlanden, waar de deuren van de cafés in het weekend om twee uur 's nachts sluiten.

Volgens de omwonenden is het voormalige eetcafé verworden tot een gewoon café, annex discotheek annex jeugdhonk. Zo'n gelegenheid past niet in een woon- en leefomgeving met dichte bebouwing en smalle straatjes. Al jaren doen de bewoners hun beklag bij de politie, de uitbaters en bij de gemeente. Geluidsoverlast is het grootste probleem. Het café heeft geen spouwmuren en ook geen geluidisolerend glas.

Klachten
Verder klagen de bewoners over deuren die open en dicht gaan, geparkeerde auto's waaruit harde muziek te horen is en boxen die op vol volume worden getest. "Gevels van omliggende huizen worden gebruikt als openbare toiletten. Eigendommen worden vernield, zowel van omwonenden als van publieke eigendommen. Ruzies worden buiten beslecht, bierflesjes en kapotgeslagen bierflesjes blijven achter in de straat. Luidkeels gaan de bezoekers vaak dronken huiswaarts of naar elders, zodat de hele buurt wakker wordt van de herrie. Bezoekers laten luidkeels horen wat hen bezighoudt. ze blijven lang hangen."

De inspreker vraagt zich af of je op deze plek wel horeca moet toestaan. 'We gunnen de uitbater zijn boterham, maar niet op de manier zoals nu het geval is. Hij wil dat de raad concrete eisen stelt aan de uitbater. Ook moet worden gestimuleerd dat het café weer een eetcafé wordt. Volgens Macleane zijn er genoeg voorbeelden hoe het wel kan. 

Reacties

Andere buurtbewoners reageren op Facebook fel op de klagende bewoners. "Te belachelijk voor woorden", zegt een buurvrouw. "Ik woon er pal naast en heb nog nooit last gehad. Ja, je hoort wel eens mensen over straat lopen, maar dat lijkt me toch normaal in een dorp. Of mag dat ook al niet meer?" Ook een andere buurvrouw vindt het gemopper over De Zwaan zwaar overdreven. "De oerharde muziek die 's nachts te horen is uit de auto's komt niet van bezoekers van De Zwaan. Het zijn drugskoeriertjes en degenen die de drugs komen ophalen. Die rijden hier rond. De politie en de gemeente doen er niets aan."

Geluidsbegrenzer
Uitbater Edward de Kater zegt in een reactie dat de klachten komen van slechts een klein groepje buurtbewoners. Er is volgens hem geen sprake van geluidsoverlast. "Café De Zwaan beschikt over een geluidsbegrenzer, die verzegeld is door de gemeente." Ook is er volgens hem geen sprake van een jeugdhonk. Niet meer dan één keer in de twee maanden wordt een disco gehouden. "De gemiddelde leeftijd van de klanten bedraagt ongeveer 32 jaar. Er is in de drie jaar dat ik uitbater ben nooit sprake geweest van ruzie of een vechtpartij. De heer Macleane hebben wij nooit gesproken."


Dick Aanen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }